Mandag, 07 september 2015 16:00

Be Quiet! Dark Power Pro 11 550watt - Kvalitet over kvantitet

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Moderne PC'er har en tendens til at blive mindre og mindre. Samtidig arbejder hardwareproducenterne på at gøre deres produkter mere og mere effektive når det kommer til strømforbrug, og det betyder, at vi i dag kan anvende strømforsyninger med en relativ lav effekt, til selv ret kraftfulde maskiner. Derfor har udviklingen indenfor strømforsyninger lige nu nået et stadie, hvor selv strømforsyninger med en lav effekt skal produceres i høj kvalitet, og det gælder både når det kommer til konstruktion, og funktion.
I dag har jeg fået den store fornøjelse at kigge på be quiet!'s semimodulære Dark Power Pro 11 strømforsyning, i en 550 watt udgave. Kig med, og se om denne strømforsyning lever op til moderne standarter.

be quiet dark power pro 11 start

 

bequiet logo

be quiet! er en førsteklasses producent, af strømforsyninger og køleløsninger til din stationære pc. be quiet! er udvalgt seks gange i træk, som årets producent i strømforsynings kategorien, af læserne af det velkendte tyske hardware magasin PC Games Hardware, samt en første og anden plads i kategorierne "blæsere" og "kølere". Vi bruger vores specielt udviklede Silent Wings blæsere, i næsten alle vores produkter. De er udstyret med forskellige støjreducerende egenskaber. Takket være disse kan vi sikre en virkelig lydløs drift - vores produkter opfylder den bedste balance mellem køling og en næsten uhørlig drift. Hvis du vælger be quiet! kan du være sikker på at få høj kvalitet og en næsten lydløs drift fra stilhedens eksperter.Læs mere på http://www.elektroniktest.dk/stromforsyning/be-quiet-dark-power-pro-11-1200w-til-dig-der-ikke-kan-fa-power-nok.


Specifikationer

be quiet! Dark Power Pro 11 550 watt  
General       Voltage / Frequency 100-240Vac / 50-60Hz
Dimensions (L x W x H) 180 x 150 x 86
Noise Level 8dB(A)) at 20 / 50 / 100% load 8,7 / 8,9 / 10,1
Efficiancy (%) at 230V up to 94
12V rails 4,00
Certifications 80PLUS Platinum
Lifetime of PSU at 25 degrees C (hours) up to 180000
Cables   No. Of cables 17,00
Maximum cable length (cm) 120,00
Length of ATX-connection cable (cm) 60,00
Connectors       ATX Mainboard (20+4 pin) 1,00
PCI-Express (6+2 pin) 4,00
PCI-Express (6 pin) 1,00
P8-/P4 connector 1x P4+4 / 1x P8
S-ATA (5-pin) 8,00
P-ATA (4-pin) 5,00
FDD (Floppy) 1,00

Video


Design & Features

be quiet dark power pro 11 19

Pakkens indhold:

 • be quiet! Dark Power Pro 11 550watt
 • Monteringsskruer
 • OC key
 • OC keyjumper
 • Kabler til blæserstyring
 • Brugsanvisning
 • Strømkabler

 Vi her på elektroniktest, kender be quiet! for at være utrolig kvalitetsbevidste når det kommer til produktdesign. Det reflekteres i dette tilfælde også i produktets indpakning, så derfor tillader jeg mig lige at give jer et par billeder af unboxing oplevelsen.

be quiet dark power pro 11 24be quiet dark power pro 11 25

Først og fremmest tager vi lige et kort kig på kassen. Det bliver hurtigt tydeligt, at der her er tale om et produkt, som skal overholde visse standarter. "High-End" er mærket direkte på kassen, hvis nu nogen skulle være i tvivl. På fronten af kassen mødes vi desuden også af et billede af enheden, samt lidt nyttig viden. Lidt selvforkælelse til be quiet! er der også blevet plads til, under produktnavnet. Vender vi kassen om, så finder vi på bagsiden en lang række nyttige informationer om kablerne, samt enheden, men især nyttigt, er informationerne om kablernes længde. Der er også nogle grundlæggende specifikationer omkring strømlevering, som er nyttige at have ved hånden, når man skal udvælge sin nye strømforsyning.

be quiet dark power pro 11 22be quiet dark power pro 11 23be quiet dark power pro 11 20

Når kassen åbnes, mødes vi af en manual, samt endnu en kasse, som indeholder de modulære kabler. Dem tager vi et kig på senere. Selve strømforsyningen er pakket ind i blødt skum, for at sikre den under transport. Det er dejligt at se at de modulære kabler kommer i én kasse, det gør det let at holde styr på de overskydende kabler, som man ikke får brugt.

Lad os tage et hurtigt kig på enheden, inden vi ser nærmere på tilbehøret.

be quiet dark power pro 11 1be quiet dark power pro 11 2be quiet dark power pro 11 6be quiet dark power pro 11 7

Be Quiet! formår endnu en gang, at tilfredsstille når det kommer til kvaliteten af deres konstruktion og design. Enheden er konstrueret i stål, og på begge ender finder vi en gummikant, der er med til at mindske ridser på både strømforsyning, og kabinet. Disse er desuden også med til at minimere vibrationer, og dermed også støj. Dette er en lækker detalje, som jeg er glad for at se, og som viser at be quiet! gerne vil skille sig ud fra mængden. De medfølgende monteringsskruer er desuden lange nok til at kunne nå gennem gumm kanten, som jo af sagens natur øger afstanden til gevindet. Denne strømforsyning er forsynet med be quiet!'s egen Silent Wings 3 blæser, som foruden at være meget støjsvag, også har et lækkert design. Det jeg er aller mest glad for, er be quiet!'s valg af label. Man har valgt et elegant sort og krom design, frem for at putte en dedikeret farve på mærket. Dette ser i denne skribents ydmyge mening rigtig godt ud, og det betyder også, at denne strømforsyning passer i ethvert PC build, uanset hvilket farve tema man har valgt. Det er noget andre producenter kunne lære noget af. Mærkaten vender i øvrigt korrekt, uanset om man vælger at vende strømforsyningen med blæseren op, eller ned, såfremt man har et traditionelt kabinet. Overordnet set, er denne strømforsyning præget af et elegant design i høj kvalitet. 

be quiet dark power pro 11 5be quiet dark power pro 11 4be quiet dark power pro 11 3

På bagsiden er der ikke meget at se, blot indgangen til strømkablet, samt en tænd/sluk kontakt. På toppen (eller bunden alt efter orientering) finder vi en label, som giver informationer omkring strømlevering, samt andre detaljer. På fronten finder vi de modulære indgange, samt det fastmonterede 20+4 pin kabel.

be quiet dark power pro 11 11be quiet dark power pro 11 12be quiet dark power pro 11 14

Jeg retter lige fokus mod et par funktioner, som er med til at skille denne strømforsyning ud fra mængden. På fronten finder vi på det modulære interface en række indgange mærket med "fans". Dem tager vi et kig på senere. For nu retter vi opmærksomheden hen mod den hvide port, som er mærket med "OCK". Dette er indgangen til be quiet!'s OC Key. Dette er et panel som sættes i et af kabinettets PCI slots. På dette panel sidder en kontakt, og det denne kontakt gør, er at skifte mellem en 12 volt single-rail konfiguration, og en 12 volt multi-rail konfiguration.
Jeg vil ikke her komme ind på hvad der adskiller de 2 modusser, eller hvad der er bedste i en given situation, men blot råde til, at anvende multi-rail hvor det er muligt, af hensyn til sikkerhed. Ind imellem kan det dog være nødvendigt med en single-rail konfiguration, og så det er rart at be quiet! giver os muligheden for selv at vælge. Foruden det store PCI beslag, medfølger også et lille jumper-stik, som tjener samme funktion. Denne løsning er en fordel, hvis man eksempelvis anvender strømforsyningen i et mindre kabinet, uden ekstra PCI slots, eller på en testbænk.

be quiet dark power pro 11 13be quiet dark power pro 11 16be quiet dark power pro 11 15

Lad os vende tilbage til de førnævnte "fans" indgange. Denne strømforsyning har mulighed for at styre op til 4 kabinetblæsere. For at dette kan lade sig gøre, så skal man til hver blæser, anvende et af de medfølgende kabler, som også kræver et 4 pin molex stik. Det er en lidt rodet måde at gøre det på i min optik. Det er også værd at nævne, at blæserstyringen kun er kompatibel med de efterhånden gammeldags 3-pin spændingsstyrede blæsere. Jeg havde gerne set at en PWM blæser fysisk havde passet i stikket, også selvom PWM funktionen ikke ville virke, blot for at øge kompatibiliteten med flere forskellige blæsertyper.

Det er blevet tid til at tage et kig på de inkluderede kabler.

be quiet dark power pro 11 8be quiet dark power pro 11 9be quiet dark power pro 11 21be quiet dark power pro 11 10

Her er min første rigtige negative kommentar til denne ellers rigtig gode strømforsyning. Alle kablerne kommer med tynd sleeving, hvor ledningernes farve skinner igennem. Det kan betyde at kablerne vil stå i skarp kontrast, til computerens øvrige farvetema, og det er noget andre producenter så småt er begyndt at rette op på, med sorte kabler.
Strengt taget kan man selv lægge et bedre sleeve på kablerne, men det er en stor opgave, som ikke alle har mod på at tage op. 
Der vil uden tvivl komme kabler fra en 3. part som er pre-sleevet, men det er en yderligere udgift, til en i forvejen dyr strømforsyning. Da 20+4 pin kablet heller ikke er aftageligt, så er man nødt til selv at lægge andet sleeve på her, eller købe et forlængerkabel i en ønsket farve. Heldigvis er det pre-monterede sleeve trukket helt ind i enheden, så de farvede ledninger ikke er synlig i begge ender.

Af strømkabler medfølger følgende:

 • 2 stk SATA x3 
 • 2 stk MOLEX x3
 • 1 stk MOLEX x1
 • 1 stk SATA x2 + MOLEX x2 + Floppy
 • 1 stk CPU 8 pin
 • 1 stk CPU 4+4 pin
 • 2 stk PCIe 6+2 pin x2
 • 1 stk PCIe 6 pin
 • 230v strømkabel

 Her er altså kabler til at drive selv et high-end system proppet med hardware. Det er desuden rart at se, at kablerne er lange nok til at blive ført korrekt, selv i store tower-kabinetter. Noget der ofte er et problem med strømforsyninger, som har en lav effekt.

 be quiet dark power pro 11 17be quiet dark power pro 11 18

Slutteligt er det værd at nævne, at denne pakke også kommer med monteringsskruer, både fingerskruer, og traditionelle stjerneskruer. Der medfølger desuden også en række nyttige velcrostrips til at holde styr på kablerne, når de er monteret i kabinettet. Hvis dette ikke er nok, så er kablerne i kassen også pakket ind i velcro, som man så kan genbruge i sin PC.


Test & Resultat

Strømforsyninger er en svær ting at teste, uden at investere i udstyr som koster rigtig mange tusinde kroner. Det jeg har kunnet gøre, er at tage strømforsyningen i normalt brug, som jeg ville have gjort ved enhver anden strømforsyning.
Jeg kan rapportere at denne strømforsyning kunne drive min hverdags pc fejlfrit. Ingen problemer hverken i spil, eller redigeringsscenarier. Min PC indeholder følgende hardware:

Intel i7 4770K CPU
Gigabyte Sniper 5 bundkort
EVGA Geforce GTX 780 SC GPU
16gb Kingston HyperX 10th anniversary 1866mhz RAM
Samsung 840 pro 256gb SSD
Asus Xonar Xense lydkort
Corsair H100i cpu køler
2x WD 4tb green 3,5" HDD's
1x WD Green 2,5" HDD

Så, selv om min PC består af hardware, som er i den mere krævende ende når det kommer til strøm, så har be quiet! Dark Power Pro 11 stadig masser af kræfter til at trække et sådan setup. Jeg har ligeledes haft strømforsyningen omkring min testbænk, som ikke engang ville kunne presse strømforsyningen under de værst tænkelige forhold, men jeg synes det var vigtigere at demonstrere, at denne strømforsyning rent faktisk kan trække hardware, som er i den mere krævende ende, når det kommer til strømforbrug.
Endelig vil jeg lige sige, at strømforsyningen var meget stille under belastning, og det er jo altid et plus.

Be Quiet! Dark Power Pro 11 550W        
DC Output +5V +3.3V +12V1 +12V2 +12V3 +12V4 -12V +5Vsb
Max Output 22A 25A 20A 20A 25A 25A 0.5A 3A
Max Combined Wattage 110W  45A/540W. Total 550W    6W 15W

En vigtig detalje er, at med en samlet strøm på 45 Ampere på 12 volt sporet, så har denne strømforsyning kræfter nok til at trække en lang række high-end grafikkort, som strømforsyninger i samme klasse, men af mindre god kvalitet ikke ville kunne klare. Slå for en god ordens skyld altid dit grafikkorts krav til strømmen op, inden du vælger en ny strømforsyning. Denne strømforsyning er ikke egnet til systemer, som kører med mere end et enkelt grafikkort.


Konklusion

Her på elektroniktest er vi blevet en smule forvent af be quiet!. De har for vane at levere nogle utrolig lækre produkter, i meget høj kvalitet. Det er en fornøjelse at kunne sige, at Dark Power Pro 11 550watt lever op til forventningerne. Det er helt tydeligt, at der er lagt kærlighed og grundighed i designet, såvel som i konstruktionen. 
Hvis du har brug for en strømforsyning i denne effektklasse, i exceptionel kvalitet, så bør du kigge nærmere på Dark Power Pro 11.

plus

 • Fantastisk kvalitet
  Som altid, forkæler be quiet! brugerne med kvalitet i særklasse. Både design og konstruktion gør, at denne strømforsyning skiller sig ud fra mængden.
 • Semimodulær
  Man ved det ikke før man har prøvet det, men det at have mulighed for kun at installere de nødvendige kabler, er simpelthen en guds gave. Det gør også rengøring af strømforsyningen en del lettere, da man bare kan frakoble kablerne, og fjerne enheden.
 • Stille under brug
  Det står i navnet. Bogstaveligt talt. be quiet! Kunne vi overhovedet have forventet andet?
 • OC Key
  Det er en rigtig god ting, at kunne vælge om man vil køre single, eller multi-rail setup. Det sætter jeg pris på.
 • Lange kabler
  Det er rart at se, at selv en strømforsyning med rimelig lav effekt, tilgodeser folk som er til store kabinetter.
 • 80 plus platinum
  Høj effektivitet er noget vi kan lide!
 • Neutrale farver
  Den elegante sort/chrome mærkat på denne strømforsyning gør den ideel til praktisk taget ethvert farvetema.

minus

 • Prisen
  Dark Power Pro 11 er en high-end strømforsyning. Det reflekteres i designet, men ligeså i prisen.
 • Sleeving
  Den dårlige sleeving, og de farvede kabler er dét, som virkelig trækker denne strømforsyning ned. Det øvrige design er super lækkert, så hvorfor ikke lige gå det sidste skridt med sorte kabler, og bedre sleeving?
 • Manglende sleeving
  Ikke nok med at den sleeving som er til stede, er under middel, men kablet på OC Key panelet, samt kablerne til blæserstyringen, har slet ikke noget sleeving. Det er ikke godt nok.

overallscore9

silver

 


 

We at elektroniktest have been spoiled by be quiet!. They seem to constantly deliver products of exceptional quality in both design language, and build quality. It's my pleasure to announce, that the Dark Power Pro 11 550watt lives up to our expectations, and to be quiet!s usual good standards. There is no doubt that a good deal of love, and effort has gone into the design and construction of this power supply.
If you are in need of a PSU in this class, with great quality, you might want to consider getting the Dark Power Pro 11.

plus

 

 

 • Fantastic Quality
  As per usual, be quiet! greets their customers wth exceptional quality. Both design and build quality makes this power supply stand out from the crowd.
 • Semi modular design
  If you havent tried it, you wouldn't know. Being able to install just the necessary cables makes life so much easier. Cleaning the unit is also much less troublesome, when you can just unplug the cables, and uninstall the unit without the need to rerout everything.
 • Quiet during operation
  I mean, it's in the name, litterally. be quiet! Could we really expect otherwise?
 • OC Key
  Being able to choose if you want a single 12 volt rail, or multiple 12 volt rails is a great feature. I much appreciate it.
 • Long cables
  It's nice to see that even a low power PSU, is able to accomidate people with large cases.
 • 80 plus platinum
  High effeciancy is great!
 • Neutral coloring
  The stylish black/chrome coloring on the side label makes this power supply ideal for practically any color scheme.

minus

 • Price
  There's no doubt that the Dark Power Pro 11 is a high-end power supply. It's reflected not only in it's design, but also in the price of the unit.
 • Sleeving
  Poor sleeving and colorful cables really lets down this power supply. The rest of the design is great, so why not go the extra mile with black cables, and better sleeving?
 • Lack of sleeving
  The sleeving that is present is poor, but worse yet is that the cables for the OC Key and fan control, has no sleeving at all. That wont do.

overallscore9

silver

 

Du kan følge os på Twitter, tilføje os til din cirkel på Google+ eller like vores Facebook-side, for at holde dig opdateret om alle de nyeste nyheder og anmeldelser.

Yderligere information

Læst 655 gange
Log ind for at skrive en kommentar.