Tirsdag, 02 april 2013 07:57

Nu er det muligt at printe levende organer ud med en 3D-printer

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Det er lykkedes skotske forskere at lave en 3D-printer, der kan printe intet mindre end menneskelige fosterstamceller. Det kan være startskuddet til udvikling af printere, der kan printe levende organer.

TED AnthonyAtala

En 3D-printer, der printer fosterstamceller, som man teoretisk kan bygge nyt væv og hele organer af. Det lyder fuldstændig utroligt.

Ikke desto mindre er det, hvad en gruppe forskere fra University of Edinburgh har skabt, ifølge Videnskab.dk.

Menneskelige fosterstamceller (eller Human embryonic stem cells - hESCs) bliver udtaget fra menneskelige fostre, og de kan udvikle sig til en hvilken som helst menneskelig celletype, lige fra knogle-, hjerne- eller muskelceller.

At printeren kan printe fosterstamceller, muliggøre ifølge Videnskab.dk at den kan bruges til forsøg med såkaldt regenerativ medicin ved at reparere, regenerere eller erstatte ødelagt væv.

Printeren fungerer ved, at man fylder levende fosterstamceller i en beholder med en næringsrig suppe, der kaldes cellemedie. En anden beholder fylder man kun med cellemediet. De to beholdere gør det muligt at printe dråber af forskellige koncentrationer af fosterstamceller, hvor de mindste dråber er helt ned til to nanoliter og indeholder godt fem stamceller.

Dråberne printes på en plade med små brønde som efterfølgende vendes om, så stamcellerne selv kan skabe små klumper. Fosterstamcellerne kan placeres i en opløsning som indeholder de biologiske pejlemærker til at fortælle cellen, at den skal udvikle sig til en specifik vævstype.

Processen starter med, at cellerne danner det der kaldes embryoide-kroppe. En celleprinter giver muligheden for at printe embryoide kroppe i en i forvejen defineret form og størrelse. Printeren er følsom nok til at printe cellerne uden at de dør, og efter 24 timer var 95% af cellerne i live, og efter hele 3 dage var 89% af cellerne stadig i live.

kilden

Læst 1530 gange
Log ind for at skrive en kommentar.