Tirsdag, 17 september 2013 14:16

Er din skærm indstillet i den rigtig højde

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Danskerne arbejder med nyt it-udstyr – men under halvdelen har højdejusterbare computerskærme.

MMDnyhed

En undersøgelse fra MMD viser, at danske arbejdspladser ikke imødekommer de ansattes ønsker, når der investeres i nyt it-udstyr til virksomheden.

 

En omfattende undersøgelse foretaget af YouGov belyser it-udstyr og ergonomi på det danske arbejdsmarked. Undersøgelsen er foranlediget af MMD, der producerer og markedsfører Philips-computerskærme, og de har nu offentliggjort resultaterne.

Undersøgelsen har set på arbejdsvaner og it-opsætninger på de danske arbejdspladser og kan blandt andet konkludere:

• 1 ud af 12 danskere arbejder foran en computer mellem 9–12 timer om dagen, og 1 ud af 3 tilbringer som minimum 6-8 timer dagligt foran en computerskærm
• Samlet set svarede 68 % af deltagerne i undersøgelsen, at de har oplevet smerter eller fysisk ubehag efter endt arbejdsdag
• De hyppigste arbejdsrelaterede gener er øjentræthed (38 %) og smerter i nakken (35 %)
• Størstedelen af dem, der tilbringer mere end en time dagligt foran computeren, har en separat computerskærm (78 %)
• Rundt regnet en tredjedel af deltagerne har fået udskiftet deres separate computerskærm inden for de seneste to år
• Kun 49 % af respondenterne har en højdejusterbare skærm.

Nordisk salgschef hos MMD, Frank Olsson, har arbejdet med computerskærme til den offentlige og private sektor i mange år, og han opfordrer de danske arbejdsgivere til at involvere deres ansatte i beslutninger omkring nyt it-udstyr.

"Vi er glade for at se, at så mange arbejdspladser ofte investerer i nyt it-udstyr, men pengene til udstyret går potentielt tabt, når de ansattes ergonomiske ønsker ikke imødekommes. Philips' kontorskærme tilbyder avancerede løsninger til alle kontormiljøer, og vores ekspertise gør sig især gældende inden for ergonomiske skærme. Vi ved, at et forøget fokus på investeringer i it-ergonomi kan forbygge længerevarende smerter og samtidig have en væsentlig indflydelse på tallene på bundlinjen," udtaler Frank Olsson, nordisk salgschef hos MMD.

Der er brug for medarbejderinvolvering og bedre skærmergonomi
Til trods for, at it-udstyr ofte udskiftes på danske arbejdspladser, tages de ansatte sjældent med på råd.

Fakta er:
• Kun 1 ud af 3 tages med på råd, når der indkøbes nyt it-udstyr på deres arbejdsplads.
• Op til 31 % af deltagerne i undersøgelsen giver udtryk for, at de ikke er involverede, men gerne vil være det.
• Flere mænd (35 %) end kvinder (24 %) inddrages i beslutningen om nyt it-udstyr.

Undersøgelsen viser samtidig tydeligt, hvilke krav de ansatte stiller til deres computerskærm, da 56 % af de adspurgte mener, at ergonomien på en computerskærm er vigtig. Mens faktorer såsom computerskærmens design og mange funktioner betyder mindre for danskere med dagligt computerarbejde.

Ønsket om en ergonomisk skærm gør sig især gældende hos tunge brugere, offentligt ansatte og kvinder (figur 1).

Figur

Figur 1: Vurdering af vigtigheden af computerskærmens ergonomi

 

Investering i ergonomisk teknologi

Resultaterne fra undersøgelsen understreger, at det er vigtigt at lytte til de ansatte, hvis danske virksomheder vil foretage de rette it-investeringer. Alle Philips' skærme har ergonomiske features, der er skræddersyet til at kunne tilpasses ethvert budget og behov i enhver type virksomhed – lige fra selvstændige og mindre virksomheder til større virksomheder og kreative professionelle. Skærmene er designet og udviklet til at kunne højdejusteres, tiltes, drejes og roteres.

241P4LRY S f sc  ergo

 Derudover har udvalgte Philips-monitors den unikke Philips Ergosensor, der hjælper skærmbrugere med at få en sundere holdning. Teknologien bruger en processor, der er forbundet til en sensor forrest på skærmen. En avanceret algoritme analyserer billedet og viser derefter en skræddersyet besked på skærmen til brugeren. ErgoSensor giver brugeren gode råd om den bedste afstand til skærmen, korrekt hovedposition, og forslag til hvornår man bør holde pause.

 

 

Læst 629 gange
Log ind for at skrive en kommentar.