Mandag, 27 april 2015 16:04

Cooler Master Cosmos 2 - Kæmpe kabinet med mange muligheder

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Er du til store kabinetter med mange muligheder, så er dette helt sikkert noget for dig. Vi skal i dag se på et lidt ældre kabinet, men på trods af sin alder, er det stadig et super fedt og eksklusivt kabinet, med rigtig mange muligheder for både vand- og luftkøling.

cosmos2

Coolermasterny logo

Cooler Master er en veteran indenfor computerverden, og producerer alt fra kabinetter og headsets, til gamingudstyr i topklassen. Cooler Master blev grundlagt med den mission, at levere branchens bedste køleløsninger. Siden etableringen for to årtier siden, har virksomheden fortsat været tro mod denne mission, og fremstår som en af ​​verdens førende inden for produkter og tjenester til virksomheder, der beskæftiger sig med enheder, hvor varmeproblemer skal løses.


Specifikationer

Model RC-1200-KKN1
Available Color Midnight Black
Materials Exterior: Aluminum, Mesh, Synthetics;
  Interior: Steel-Alloy, Synthetics, Rubber
Dimensions (W x H x D) 344 x 704 x 664 mm / 13.5 x 27.7 x 26.1 inch
Weight 22 kg / 48.5 lbs
M/B Type microATX, ATX, E-ATX, XL-ATX, SSI CEB, SSI EEB
5.25" Drive Bays 3,00
3.5" Drive Bays 13 (2 from X-dock with key locks, 5 HDDs in the Middle cage, 6 HDDs in the bottom cage)
2.5" Drive Bays 11 (converted from 3.5" cages)
I/O Panel USB 3.0 x 2, USB 2.0 x 4, e-SATA x 1, Audio In & Out
Expansion Slots 10+1
Cooling System Top: 120mm black fan x 1, 1200 RPM, 17 dBA
  (or 200mm fan x 1 / 140mm fan x 2 / 120mm fan x 3)
  Front: 200mm LED fan x 1, 700 RPM, 19 dBA(or 120/140mm fan x 1)
  Rear: 140mm fan x 1, 1200 RPM, 19 dBA
  Side: 120mm fan x 2 (optional)
  HDD: Mid.HDD: 120x25mm fan x 1 (optional);
  Bottom HDD: 120mm fan x 2, 1200 RPM, 17 dBA
Power Supply Type ATX PS2 / EPS 12V
Maximum Compatibility CPU cooler height: 190mm / 7.48 inch
  VGA card length: 385mm / 15.15 inch

Video


Design & Features

cosmos2 1cosmos2 2

Når man ser kabinettet som det står der på bordet, ser det ikke så stort ud, MEN det er det, det er ikke mindre end 704mm højt og 344mm bredt. Så snakker vi i omfang, så er dette kabinet et af de større. Men vælger man et af de store kabinetter, så får man som regel også rigtig mange muligheder for køling, og rigtig meget plads. Det er også tilfældet her, om man vil lave 2 vandkølings-loops eller vil have 4 grafikkort, eller begge dele, så er der rig mulighed for det her.

cosmos2 0

Som man nok kan se, er der ret meget med til dette kabinet, når vi snakker skruer, strips og lignende. Og ikke nok med det, så er der også en holder til en radiator, hvis man hellere vil have den i bunden, i stedet for harddiske. Men for at gøre det lidt mere overskueligt, laver jeg en liste over hvad der er med nedenfor.

Pakkens indhold:

 • Brugsanvisning
 • 2 stk. rammer til at montere 240mm radiator i bunden af kabinettet
 • 4 stk. nøgler til harddiskskuffer i front
 • Forlængerkabel til 2x4 pin til cpu
 • Højtaler til bundkort
 • Strips
 • Holdere til kabler, evt. nemmere kabelstyring
 • Skruer til bundkort
 • Skruer til blæsere
 • Standoffs til bundkort

Nu har jeg garanteret glemt et eller andet, men der er rigtig meget med, som man nok kan se på listen.

cosmos2 31cosmos2 4

Til at starte på, kigger vi lige på fronten af kabinettet, for at være helt specifik starter vi med i/o panelet, som på dette kabinet er ret så omfattende. For at starte et sted, kan vi kigge på hvor mange blæsere den kan administrere. Den tager op til 9 blæsere, som er fordelt lidt ud. Hvis man kigger på selve i/o panelet, står der Front - Top - HDD og GPU. Kigger man i brugsanvisningen, kan man se hvordan de deles ud. Så nedenfor lister jeg lige hurtigt op, hvad de forskellige knapper styrer af blæsere:

 • Front - 1 blæser
 • Top - 3 blæsere
 • HDD - 3 blæsere
 • GPU - 2 blæsere

Ikke nok med at den kan styre alle disse blæsere, så har den også 3 hastigheder for hver knap, og hver af knapperne lyser i en bestemt farve, alt efter hvad hastighed man har vælger. Blå er for lav hastighed, lilla er for medium hastighed og rød for høj hastighed. Når man smider alle disse blæsere på, skal man lige være opmærksom på, at Cooler Master selv skriver, at hver kanal maksimalt må tage 1 Ampere. Oveni at kunne styre blæsere, har den også en funktion der hedder LED. Navnet siger lidt sig selv, den kan selvfølgelig styre LED belysning i kabinettet. Så kom vi lidt rundt om de ekstra funktioner der er på dette I/O panel, men der er selvfølgelig også en stor on/off knap lige i midten, og til venstre en reset knap. Det hele dækkes fint af den store klap man kan trække frem, hvis man ikke har brug for knapperne på det pågældende tidspunkt, og det er ikke bare et eller andet billigt plastik man skubber frem og tilbage, nej denne klap føles virkelig som om at det er kvalitet. Den glider super nemt, uden at den bare flyver afsted, og den har en super finish.
Under I/O panelet, ser vi noget vi er lidt mere vante til at se, nemlig diverse ind- og udgange; lyd ind / ud, ESATA , 2x USB 3.0 og 4x USB 2.0, så der er mulighed for at tilslutte alt hvad man har behov for.

Kigger vi på det næste billede, kan vi se at der er plads til 3 stk. 5,25 tommer drev, som evt. kunne være DVD- eller Blu-ray drev, men oveni det, er der 2 stk. harddiskskuffer til 3,5 tommer diske. Eller hvis man har mere behov for 5,25 tommer diske, kan disse harddiskskuffer afmonteres, så der er plads til hele 5 stk. 5,25 tommer drev. Det hele dækkes igen meget stilrent af her, med en klap der kan skubbes op eller ned, alt efter om man har behov for at komme til sine drev. Og igen her, ser vi samme super kvalitet som vi så i toppen, hvis man lige får den fri i toppen, glider den lige så langsomt ned, som om den bliver guidet af en cylinder, intet der bare flyder afsted eller falder ned.

cosmos2 5

Så skal vi se lidt på bagsiden af kabinettet. Man ser jo mere eller mindre med det samme, at her er plads til 1 stk. 120 / 140 mm blæser. Over blæseren er der 3 stk. gummigennemføringer til slanger, hvis man kører med ekstern vandkøling. Til venstre for det, ser vi selvfølgelig hullet til bundkortets IO skjold. Alt dette er noget vi ser på langt de fleste kabinetter, men når det er sagt, er det så også det eneste på denne bagside, som er som på de fleste kabinetter. Nu kommer vi til, at der er plads til 10+1 udvidelseskort som grafikkort eller lydkort, og lignende - Og ja der står plus 1. Kigger man lidt til højre på bagsiden, er der lavet så der kan sidde et ekstra kort her, som kunne være et ekstra netkort eller eventuelt et lydkort. Når vi kigger på disse muligheder, kan man straks se, at der er plads til rigtig meget her. Og selvom man fylder dem op, er der stadig okay med plads inde i kabinettet. I hver side kan man se et lille håndtag / knap, som åbner sider på kabinettet. Der skal ikke bruges nogen skruer eller lignende, det er bare tryk og åben. Siderne sidder på nogle super gode hængsler, men det ser vi nærmere på lidt senere. I bunden er der selvfølgelig plads til en strømforsyning, ikke noget usædvanligt i det, men ser man efter kan man se, at den er trukket lidt ud, så den flugter med det plastik, der afdækker bagsiden af kabinettet. Efter min mening, er det ret lækkert. På den måde er det kun strømkablet til strømforsyningen der stikker lidt ud.

cosmos2 6cosmos2 7

På toppen af kabinettet ser vi hurtigt de to store håndtag, og ja på dette kabinet må man GERNE løfte i dem. De er skruet meget solidt ned i selve kabinettet så det kan holde til det, og er faktisk lavet til det, efter som store kabinetter tit bliver tunge og meget uhandy at have med at gøre. Cooler Master har lavet så man rent faktisk må løfte i disse store håndtag, og dette gør kabinettet meget nemmere at håndtere, og føles knap så tungt, som hvis man skulle ned og have fat i bunden. Der er også et stort gitter, som skjuler pladsen til 3 stk. 120mm, 2 stk. 140mm eller 1 stk. 200mm blæser, eller hvis man er mere til vandkøling, kan der også monteres en 240 mm radiator, eller hvis man er lidt fiks på fingrene, kan der også være en 360mm radiator. Hvis man gerne vil have en radiator monteret her, kan man sætte blæserne på oversiden, så der er plads til at lave et push pull setup. Man skal selvfølgelig lige kigge på radiatortykkelse, hvis man skal køre push pull.

cosmos2 8cosmos2 14

Så fik vi langt om længe åbnet kabinettet, og straks ser man de store hængsler som siderne sidder på. Ikke nok med at de er store og solide, så kan man nemt og hurtig tage kabinetsiderne af ved at løfte op i siden, de sidder nemlig med 4 støtter i selve hængslet, så det er nemt at have med at gøre. Jeg personligt, er helt vild med disse hængsler, og ser meget gerne disse brugt noget mere. Kigger vi på billede 1, kan man lige ane en stor 200mm blæser, som trækker luft ind gennem fronten af kabinettet, gennem et filter, for at holde det værste støv ude. Der ses også 5 holdere til 3,5 eller 2,5 tommer harddiske, som selvfølgelig er lavet så man ikke skal bruge værktøj (med undtagelse af 2,5 tommer diske). Har man ikke brug for at have disse harddiskholdere i brug, kan de tages væk, og rammen til venstre kan fjernes, hvis man eventuelt vil have en pumpe til vandkøling til at stå her. På kabinetsiden kan man lige ane 2 huller, og ja der er også plads til blæsere i selve kabinetsiden, 2 stk. 120mm blæsere, men det kræver at man lige tager siden af, og afmonterer det plastik, der er på indersiden, men det er meget enkelt at gøre. På den måde kan man få lidt luft ind til grafikkort. Dette er især brugbart, hvis man ønsker at køre sli eller crossfire opsætninger. Vi kigger også lige kort på højre side af kabinettet, altså bag ved bundkortet. Der er et dejligt stort hul, så det er nemt at komme til at skifte kølere på bundkortet, uden at skulle have bundkortet ud, og det er altid rart at have. Vi ser også de mange gummigennemføringer så vi kan skjule ledningerne her på bagsiden af kabinettet, dog er der ikke så meget plads som man godt kunne ønske sig, og som det ser ud til. Igen her kan vi se, at denne kabinetside holdes af de store solide hængsler.

cosmos2 9cosmos2 11cosmos2 13

Så kigger vi lidt nærmere på indmaden i kabinettet her. Som man nok kan se, er der et kæmpe bundt ledninger, som næsten alle går op til I/O panelet, men det giver lidt sig selv, når man tænker på alle de funktioner det skal håndtere, og når alle 9 stk. blæsere skal have et stik for sig selv, og faktisk også et LED stik til hver enkelt. Der er selvfølgelig også ledninger til harddiskskufferne, som selvfølgelig både skal have strøm, og have sata-kabler, der skal gå ned til bundkortet. Vi kan igen se de store gennemføringer, som virkelig er i god kvalitet, og former sig ret godt efter ledningerne man fører igennem. Kabinettet er faktisk delt op i 2 zoner. Den øverste del, hvor der er plads til diverse drev i fronten, bundkort og de 5 harddiske. Den nederste del huser strømforsyning, og ikke mindre end plads til 6 stk. 3,5 / 2,5 tommer diske, eller hvis man hellere vil have en 240mm radiator. I mellem disse 2 zoner, kommer der ikke det store luftflow, simpelthen for at mindske varmen der kommer op til cpu og grafikkort. Som man nok kan se er der plads til 2 stk. 120mm blæsere, der blæser direkte ind på harddiskene, hvis man har sådanne monteret her. Det er også her, at der kan monteres en radiator, hvis man hellere vil bruge pladsen til det. Det kræver dog at man kan tage drevholdere ud, og montere de 2 rammer til radiator. For at kunne få eventuelle slanger / ledninger op, er der lavet 2 stk. gummigennemføringer mellem de 2 zoner.


Konklusion

Så kom vi langt om længe til punktet, hvor jeg skal komme med lidt afsluttende ord om dette kæmpe kabinet. Jeg fik et chok da dette kom med fragtmanden, jeg har aldrig fået et kabinet i en kasse der er så stor, den er enorm. Men når man tænker på størrelsen på selve kabinettet, siger det lidt sig selv at kassen vil være stor, men det er pakket så godt ned, at det på ingen måder ville kunne tage skade. Jeg har fra dag et været helt vild med dette kabinet og det er der ret mange grunde til. Der er plads til alt hvad man kunne drømme om at smide i sin computer, om det så er 4 stk. grafikkort, eller 2 sæt vandkøling, så er der plads til det. Jeg skal så hurtigt indskyde her, at har man en lejlighed med begrænset plads, eller eventuelt en kone / kæreste der syntes din hobby (computer) fylder for meget i stuen eller på kontoret, så skal man lige tænke sig om en ekstra gang, da det på ingen måde er hverken diskret eller nemt at gemme væk. På den anden side, har man et meget moderne hjem med meget elektronik, så vil dette kabinet passe super godt ind. Finishen på hele kabinettet, og at det hele er beklædt med mørkt børstet stål, ser bare super godt ud i mine øjne.
Kigger vi lidt nærmere på montering af hardware og plads i kabinettet, kan der vidst ingen tvivl være om, at dette er noget af det bedste jeg har haft fat i. Jeg kan faktisk ikke rose det nok, når vi kigger på plads og udnyttelse af den plads der er. Og selvom man monterer 4 grafikkort, er der stadig plads til at få køling direkte ind på dem. Det gør jo bare, at det bliver super nemt, at lave super store opsætninger, uden at skulle bekymre sig ret meget om køling. Når alt dette positive er sagt, skal vi vel også lige se lidt på den negative side. Det giver lidt sig selv, at med sin størrelse giver det en vægt, der vil kunne mærkes hvis computeren skal flyttes rundt på. Kabinettet i sig selv, vejer hele 22kg, og fylder man det op med store kølere og mange harddiske, eller eventuelt store vandkølingsopsætninger, så vil vægten stige markant, så vi rammer meget hurtigt de 30kg. Det gør at dette kabinet, nok ikke er så velegnet til folket der tager til de diverse LAN events eller lige tage pc'en med over til kammeraten et par dage. Skal jeg være helt ærlig, savner jeg muligheden for, at kunne få en kabinetside med rude i, men Cooler Master har valgt ikke at lave nogen hertil.

plus

 • Super fedt design
  Jeg er helt vild med det design Cooler Master har valgt at bruge her, og lavet det så gennemført som de har.
 • Kvalitet og finish
  Alt på dette kabinet virker super solidt bygget, og har en genial finish, ligegyldig hvor du kigger hen.
 • Muligheder for køling
  Der er tænkt på alle her, om man kører med vandkøling eller luftkøling, der er plads til det hele.
 • Størrelse og kapacitet
  Der er plads til alt det man kunne tænke sig at smide i en computer, der skal kunne det hele.
 • Nem at arbejde i
  Alt er lavet så gennemført, at det er en leg at montere eller afmontere hardware.

minus

 • Vægten
  Som skrevet ovenfor, er dette et relativt tungt kabinet, dog vil jeg ikke tælle det som et kæmpe minus, det skal blot nævnes
 • Ingen mulighed for rude i kabinetsiden
  Jeg syntes det er synd, at Cooler Master ikke har valgt at lave en kabinetside med rude.

 

overallscore9

silver

 


 Conclusion

We have reached the point, where I have to put in my final words about this huge cabinet. I had a minor chock when it came with the carrier, I have never received a cabinet in a box this big, it was huge. But when you put in mind, how big the cabinet is, it goes without saying that the box has to be big, but its wrapped so neatly, that there is no way it can take damage.

Since day one I’ve been crazy about this cabinet, and for many reasons. There is room for everything you can imagine to put in your computer, whether it’s 4 graphics cards, or to sets or water cooling, it’s got the room. Though, I have to put in an aside here, that if you live in an apartment with limited room, or maybe you have a wife/girlfriend who thinks your hobby (computers) takes up too much of the living room or office, then you have to think twice, as this cabinet is in no way discreet or easy to put aside. On the other hand, if you live in a modern home with a lot of electrical devices, then this cabinet would fit in perfectly. The finish of the whole cabinet, and the fact that it’s covered with dark brushed steel, simply looks awesome in my opinion.

If we look closer on the mounting of hardware and space in the cabinet, there can’t be any doubt, that this is the best I’ve ever had my hands on. Actually, I can’t give it enough credit, when you talk about space and the use of it. And even though you mount 4 graphics card, there is still room for cooling directly on them. It just makes it that much easier to make big setups, with worrying about cooling. When everything positive is said, we still have to mention the negative sides. It goes without saying, that with it’s size comes a bit of weight, which is noticeable if the computer needs to be moved around. The cabinet itself weigh a whole 22 kg, and if you fill it up with huge coolers and a lot of hard drives, or maybe big water cooling setups, it will quickly rise to the 30 kg. This cause that the cabinet probably won’t suit the people who joins LAN events or might just bring their PC to a friend for a couple of days. To be honest, I miss the opportunity to put in a cabinet side with a window in it, but apparently Cooler Master chose not to make this durable.

plus

 

 

 • Super cool design
  I'm crazy about the design Cooler Master chose here, and made it so thorough as they did.
 • Quality and Finish
  Everything in this cabinet seems build quite solid, and has a genius finish, no matter where you look at it.
 • Cooling possibility
  They thought about everything, whether you go with water cooling of air cooling, there's room for all.
 • Size and Capacity
  Everything you can imagine to put in a computer, which needs to be able to do everything, can be put in this cabinet, as it has the room for it.
 • Easy to work in
  Everything is so though through, that it's so easy to mount and de-mount hardware.

minus

 • The weight
  As mentioned above, it's a relatively heavy cabinet, however I wouldn't count this as a minus, it simply needs to be said.
 • Not possible to put in a window in the side
  It's a pity, that Cooler Master didn't chose to make a cabinet side with a window in it.

overallscore9

silver

 

Du kan følge os på Twitter, tilføje os til din cirkel på Google+ eller like vores Facebook-side, for at holde dig opdateret om alle de nyeste nyheder og anmeldelser.

Yderligere information

Læst 867 gange
Log ind for at skrive en kommentar.