Søndag, 29 november 2015 18:04

Tefal Freemove Strygejern - Et ledningsfrit strygejern til en glattere strygning

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)

Det var noget af et monstrum, jeg fik ind af døren, og jeg må indrømme, at jeg til at begynde med var bange for om jeg overhovedet ville kunne lære det at kende, godt nok til at kunne lave en artikel om det. Grundet til dette er de mange funktioner, og det med at strygejernet skulle lade i holderen, uden der altså skulle et kabel direkte i strygejernet - det gav jo straks en række spørgsmål. Hvor langt væk kan man gå? Hvor længe skal den lade? Hvor lang tid holder det sig varm? Og er det sikkert. Så jeg gik i krig. Læs nedenfor, og se hvad jeg fandt ud af.

tefalfreemovestart

tefal logo

Tefal er verdens førende udbyder af belagt køkkentøj og er blandt de førende i verden inden for små el-apparater. I Danmark er Tefal blandt de største inden for belagt køkkentøj med den kendte Tefal-belægning og Thermo-spot varmeindikator. Tefal markedsfører endvidere Jamie Oliver køkkentøj. Tefal er også blandt de største udbydere af små el-apparater, hvor vi er førende inden for blandt andet dampstrygejern, dampgeneratorer, elkedler, brødristere, frituregryder, racletter og sandwich toastere samt markedsfører en række andre produkter inden for små el-apparater. Tefal markedsføres i Danmark af Groupe SEB Danmark A/S, som igen er en del af den franske Groupe SEB koncern. Læs mere på http://www.elektroniktest.dk/koekken/tefal-optigrill-fa-en-indikator-pa-hvornar-dit-kod-er-klar.


Specifikationer

Producent Tefal
Produkttype Dampstrygejern
Effekt 2600 watts [joules/second]
Kapasitet vannbeholder 250 milliliters
Trådløs Ja
Ledningslængde 1,8 meters
Koncentreret dampproduktion (dampskud) 180 grams/minute
Vedvarende damproduktion 35 grams/minute
Variabel dampmængde Ja
Vandspuler/bruser Ja
Drypstop Ja
Auto-sluk Ja
Selvrens Ja
Antibelægningssystem Kalksystem
Primærfarve Rød
Sekundærfarve Hvid
EAN 3,121,040,049,921,00
Varenummer FV9970E0
Nettomål (D x B x H) 335,0 x 160,0 x 210,0 mm
Bruttomål (D x B x H) 185,0 x 360,0 x 225,0 mm
Nettovægt 1,8 kg
Artikel ID 236,420,00
 

Design & Features

Mine bekymringer blev ikke mindre da jeg fik pakket strygejernet ud. Selve jernet er forholdsvist stort, og virker til at have et utal af funktioner. Holderen hvor jernet lader i, virkede også ret voldsomt. Derfor var min første tanke, at jeg skulle finde ud af hvor det skal opbevares, og om det overhovedet kunne være på holderen på mit strygebræt. Men helt overordnet, og kun at se på det ydre, var jeg meget positiv. Et større strygejern betyder jo en større flade, og større tank til vand, samt at det jo umiddelbart burde ligge bedre både på brættet og i hånden, når der nu var dét større end jeg var vant til. Designet med de røde og vide farver, der både er i skindende og matte farver ser super godt ud, og meget feminint, som jeg ser som et velgennemtænkt træk af Tefal. Strygejernets form har jo ikke ændret sig meget igennem tiden, så derfor er det jo funktionerne, kvaliteten, benyttelsen og det endelig resultat vi må se på.

DSC 0002DSC 0005DSC 0009DSC 0027DSC 0028

Vi ser som altid, på pakkens indhold:

 • Tefal Freemove strygejern
 • Base til recharge
 • Skruetvinge til at holde basen på strygebrættet
 • Brugsanvisning

I filmen kan du få forklaret nogle af de vigtigste funktioner, derfor skriver jeg blot ganske kort her hvad strygejernet kan og består af, så det ikke bliver gentaget for mange gange. På billederne oven for ses strygejernet har alle vinkler, samt holderen (eller basen som de kalder den). Strygejernet kommer jeg ind på ved de næste billeder, men helt kort om holderen kan jeg forklare følgende: Den består at en hårdt plastmateriale, som er formet efter strygejernet. Forrest ses en halvkugle, som er for at beskytte sålen på strygejernet. På indersiden sættes strygejernet i hak, og oplades. Bag på holderen sidder der 3 indikatorer; en grøn for at vise at strygejernet er klar til brug, en orange for at vise auto-off og en rød der viser at strygejernet skal fyldes. Nederst er en "genstart" knap.

DSC 0012DSC 0013DSC 0014DSC 0015DSC 0017

Første billede viser højre side af jernet, hvor der via 5 små illustrationer, er vist nogle af strygejernets mest markante funktioner. længere henne, lige før produktnavnet, er en streg hvor der står "max", det siger sig selv hvad den er til. På billede nummer to ses nederst en lille spray udgang, hvor man ved brug af en af knapperne øverst på håndtaget, sprøjter vand ud. Knapperne nævnes ved nedenstående billeder. Tredje billede viser jernets venstre side, hvor nederste del er en genspejling af højre siden. Under håndtaget ses en lille illustration igen hvortil der står "on off" der er knappen til damp, som også ses på fjerde billede. På sidste billede ser vi så termostaten. I al sin enkelthed er det en termostat fra minimum til maximum varme, dog har de nedenunder skrevet indikationer for hvad der skal bruges til forskellige tekstiler. Eksempelvis er der på midten skrevet "synth." for syntetisk tekstil. Længere hende kommer så silker, uld, bomuld osv. Super tænkt!

DSC 0019DSC 0022DSC 0024DSC 0025

På de 4 ovenstående billeder ses først kalkmagnetens "hus", og hvordan den tages op. I manualen finder man et trin for trin guide til hvordan kalkmagneten tages op og gøres ren. Det er vigtigt at følge instrukserne, da kalkmagneten er essentiel for at strygejernet fungerer og har en længere holdbarhed. Under denne finder vi klappen, hvorunder man fylder vantanken. Under denne, sidder den føromtalte spray. Øverst oppe, på håndtaget sidder så de to knapper, som henholdsvis er til spray og til turbo brug. De sidste to billeder illustrerer sålen af strygejernet. Som det ses, har jeg stillet mit gamle strygejern ved siden af, og her ses 2 ting meget tydeligt. Først og fremmest er der på Tefals strygejern langt flere damphuller, så vil give både et mere effektivt, men også mere jævnt resultat. Den anden ting jeg vil vise, er den Gliss/glide sål som Tefal har sat på deres strygejern her, der gør strygejernet selvrensende.


Test & Resultat

Først sættes holderen på strygebrættet, som klares ved hjælp af en lille skruetvinge der medfølger. På oversiden er en lille tap, som holderen klikkes fast i. Så sættes holderen til strøm, og så er den klar. Så fylder du vand på strygejernet, bare ganske almindeligt vandhanevand, og sætter strygejernet i holderes. Når du så drejer på termostaten, så går den selv i gang med chargingen. Den grønne lampe begynder nu at blinke, dette indikerer at strygejernet lades op. Når lampen lyser konstant er jernet klar til brug.

Først var jeg utrolig positiv over, at jernet blev varmet så hurtigt op, men lige så hurtigt blev jeg faktisk skuffet. Efter allered 30 sekunder begynder holderen af bippe, for at sige at jernet skal tilbage i holderen og oplades. For mig er 30 sekunder ikke alverden, specielt ikke hvis der er en skjorte eller lign. som har både knapper, krave, ærmer, flipper og lommer der skal stryges. Men sådan er det jo bare.

Et strygejern er jo egentlig en svær ting at beskrive selve brugen af, da vi alle sikker har vores egnen præferencer og metoder at stryge på. Jeg kan selvfølgelig kun fortælle om min egen oplevelse, som jeg vil i konklusionen. Men her vil jeg vise nogle billeder af forskellige tekstiler, hvor jeg på de 30 sekunder har strøget et område. Så bedøm selv :)

 

100% Viskose:

IMG 2291 1IMG 2292 2

98% Silke 2% Elastan:

IMG 2293 3IMG 2294 4

100% Bomuld:

IMG 2297 5IMG 2299 6

100% Bomuld:

IMG 2300 7IMG 2301 8

100% Bomuld:

IMG 2302 9IMG 2303 10

100% Hør:

IMG 2308 11IMG 2309 12

Kun dampning:

100% Tyl:

IMG 2322 14IMG 2321 13

95% Polyester 5% elastan:

IMG 2337 16IMG 2331 15


Konklusion

Som nævnt ovenfor, er det svært at skrive en overordnet afgørelse, da man har forskellige præferencer. Så det bliver selvfølgelig efter mine ønsker og brugsmetoder, dette bliver afmålt:

For mig skal et strygejern være funktionelt og alsidigt, det skal være nemt og hurtigt at bruge, og til sidst skal det være holdbart og ikke mindst nemt at vedligeholde. Kigger man udelukkende på disse ting, kan jeg nærmest kun tale positivt om jernet. Dette strygejern er virkelig en ting, som de fleste husmødre jeg kender, ville være lykkelige for. Det er endda så nemt at selv herrerne i husstandende ville kunne anvende det ;) Det er hurtigt og nemt at bruge, det er simpelt til trods for de mange funktioner det har, og det gør som lovet. De eneste to ting jeg har at nævne, som jeg i min afprøvning er blevet skuffet over, er dampningen, som jeg ikke har synes var noget specielt. De kjoler jeg prøvede at dampe (i forskellige materialer) havde næsten ikke effekt af det, og det kostede for megen irritation og vand for mig, til at jeg vil bruge tid på det igen. Den anden ting er de 30 sekunder man har at gøre godt med. Idéen med at jernet er trådløst er genialt i mine øre, men hvorfor så kun i 30 sekunder? Hvorfor har de ikke gjort så det minimum er 1 - 2 minutter det kan holde sig, og så evt. lidt længere opladningstid. For de 30 sekunder rækker ikke langt, hvis det ikke bare er sokker man stryger. Derfor slutter jeg med et 8-tal. Det er jo et godt og funktionelt strygejern, som i særdeleshed har nogle kanon gode egenskaber, men dampningen og de 30 sekunder trækker for meget ned for mig.

plus

 • Ingen ledning
  Der er selvfølgelig en ledning fra holderen, men fra selve jernet er der ingen. Der betyder at man ikke skal stå og lave "strygejerns-dansen" hvor man får ledningen bag sig, eller over brættet, og er ved at brænde sig når man stiller jernet fra sig.
 • Meget funktionel, men dog enkel
  Til trods for at strygejernet har så mange funktioner, er det utrolig simpelt og meget nemt at bruge. Og det skal Tefal have en stor hånd for!
 • Hurtig recharge
  Der går ikke mange sekunder imellem hver recharge, som jo svarer til at man rykker på tøjstykket, til et nyt område der skal stryges, og så er den opladet igen.
 • Steam boosteren
  64 huller til damp og en spray til vand. De fleste tør-stryger, og her er du nærmest nødt til at sprøjte eller dampe for at få et ordentligt resultat. Og ved almindelig strygning er dampningen rigtig fin. Det er først når den skal på højkant det ikke fungerer for mig.
 • Sålen
  Palladium belægningen og Gliss/glide funktionen gør at jernet holder længere vha. selvrengøringen. Og det kan vi jo altid lide!
 • Tippen yderst
  Tippen yderst er med en lille afstand mellem selve jernet nederst, og hylsteret/kabinettet på strygejernet. Herved man du nemt stryge om knapper osv.
 • Beholderen
  Vandtanken kan indeholde 250 ml vand, som man jo kommer et godt stykke med før man skal fylde op igen.
 • Automatisk slukning
  Som en sikringsforanstaltning, slukker strygejernet af sig selv efter 8 minutter i opladeren. Vi kender alle dét at kunne blive forstyrret midt i noget, herved gør det ikke noget hvis man lige bliver optaget andetsteds, og glemmer strygejernet.

minus

 • Dampningen
  Til trods for at strygejernet er udstyret med både steamboost og hele 64 damp huller på undersiden, så synes jeg ikke dampfunktionen var fantastisk. Der var nogen effekt, men ikke noget jeg fremadrettet vil bruge tid på, kontra resultatet.
 • 30 sekunder fra opladeren
  Efter 30 sekunder begynder holderen at bippe, og indikerer at jernet skal oplades igen. Hvem kan nå at stryge noget på 30 sekunder?

overallscore8

silver

 


Conclusion

As mentioned above, it's difficult to write an overall review, as everbody has different preferences. That's whay it'll be my own needs and use methods that are measured:

For me, an iron has to be functional and versatile, it should be easy and quick to use, and finally it must be durable and especially easy to maintain. Looking solely at these things, I can almost only say positive things about this iron. This iron is really something that most housewives I know would be happy to own. it even so easy, that even the men in the household could use it;) It's quick and easy to use, it's simple in spite of the many features it has, and it does as promised. The only two things I have to mention, that has been disappointing, is the steaming, which I didn't think was something special. The dresses I tried to steam (in different materials) had almost no effect of it, and it cost too much irritation and water on my behalf, that I'll spend my time on it ever again. The second thing is the 30 seconds you have to work with. The idea behind the wireless iron is genius in my ear, but why only 30 seconds? Why haven't they made it a minimum of 1-2 minutes, and then if necessary a slightly longer charge time. Cause 30 seconds doesn't go far if it's not just socks you iron. Therefore, I end at a score of 8. It's a good and functional iron, which in particular has some really good qualities, but steaming and 30 seconds pulls down too much for me.

plus

 • No wire
  Of course there is a wire from the base, but the iron itself has none. This mean that you don't have to do that 'iron-dance' that you do where you get caught in the wire from behind, or it wraps around the tekstile, and thereby you can get a burn when putting the iron down.
 • Very functional, but though very simple
  In spite of the many functions of the iron, it's really quite simple and easy to use. And this is something Tefal needs an applaus for.
 • Quickly recharge
  It doesn't take many seconds betweens every charging, which gives you time to turn the piece on clothing around for a new area that needs ironing. And then it's recharge.
 • Steam booster
  64 holes for steam and one for spray. Most dry iron their things, and here you're nearly forced to either spray or steam to get a proper result. And at normal ironing the steam is just fine, it's when you have to steam in the vertical position it doesn't work for me.
 • The sole
  Palladium coating and Gliss/glide functionen makes the iron last longer with the self cleaning. And this is something we always like in a product.
 • The tip
  The tip of the iron has a small space between the sole and the cabinet of the iron. This makes you able to iron around buttons etc.
 • The container
  The water container holds 250 ml of water, which makes you iron for quite a while until next refill.
 • Automatic off-function
  As a safety reasurrance, the iron turns off after 8 minutes in the charger. We all know how you can get disturbed in the midle of something, and here it doesn't matter if you forget the iron.

minus

 • The steaming
  In spite of the fact that the iron is eqipped with both a steam booster and 64 steam holes underneath, I don't really give that much for the steam function. It has some effect, I give you that, but not enough for me to use it again. The time i spend, vs. the result isn't good enough.
 • 30 seconds away from the charger
  After 30 seconds the charger begins to beep, and tells you that the iron needs recharging. Who is able to iron something in 30 seconds?

overallscore8

silver

 

Du kan følge os på Twitter, tilføje os til din cirkel på Google+ eller like vores Facebook-side, for at holde dig opdateret om alle de nyeste nyheder og anmeldelser.

 
 
 
 
 

Yderligere information

Læst 1421 gange
Log ind for at skrive en kommentar.