Onsdag, 25 juni 2014 00:00

XTZ Roomanalyzer Pro II - Til dig som vil have den bedste lyd

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Denne gang skal vi have Hi-Fi brillerne på, og kigge på en rum-analyser, som kan hjælpe dig til at ramme den helt perfekte kurve, så lyden er den helt rigtige. Dette smarte sæt fra XTZ, kan give dig målinger af dit rum så præcist, at hvis bare en dør bliver lukket lidt i, kan det gøre en forskel.

Start-billedextzroomanalyzer

xtz logo

Hvad du som en individuel lytter oplevelse, er noget meget personligt og subjektivt. Uafhængige tests viser, at de fleste mennesker foretrækker en neutral gengivelse, og jo mere erfaren lytteren er, jo mere han ville sætte pris på en neutral og ikke farvet lyd karakter. XTZ er grundlagt i 2004 og er dybest set et netværk af ingeniører, teknikere, producenter og producere - alle har lang erfaring fra HiFi virksomheder. Dette omfatter alt fra produktion og udvikling til markedsføring og salg. Vi samarbejder med flere virksomheder i Europa og Asien. Produktion sker i både Sverige og Asien.


Specifikationer

Room Analyzer A plotted curve shows the average frequency response of the room.
“Found Room Modes” gives information about the found problems and what countermeasures to consider.
“Stimulus EQ” allows simulation of an equalized system with suggested frequency adjustments.
Frequency range: 16 - 250Hz
Spectrogram The spectrogram is a 2D waterfall diagram which shows the room reverberation time to easily find problematic areas in the low frequency band.
Frequency range: 16 - 250Hz
Time: 0 - 250 ms
Frequency response - RTA Real Time Analyzer (RTA).
Shows the frequency response in one place, with 1/3 octave resolution.
Frequency range: 16 - 20000Hz
Frequency response - SPL FFT measurement with 2D/3D waterfall plot
Anechoic, Ambient & Raw visuell modes
Frequency range: 16 - 20000Hz
Time: 0 - 200 ms
Advanced SPL meter Accurate SPL meter with selectable average lengths and frequency weighting.
Displays continuous and maximum peak values along with selected meter averages.
Tone Generator Tone generator with a wide choice of output signals can be used independently of
measurements. Output signals include sine wave (10-20kHz), pink noise and white noise.
RT60 reverberation time measurement Using the RT60-standard the XTZ Room Analyzer II PRO can measure the reverberation time
in your room between 125Hz and 8kHz in octave bands, allowing you to make appropriate
adjustments in sound damping and diffusion.
Delay Alignment The new Delay Alignment tool is used for time alignment of sound sources. By measuring the distance from speakers and subwoofer, appropriate adjustments to your subwoofers position or phase settings can be made.
Other feature Complete professional analysis toolkit
Room Analyzer
Real Time Analyzer
Frequency response measurement
Reverberation time/Spectrogram
SPL - Full frequency measurement
Advanced SPL Peak and average meter
Tone generator with a wide choice of output signals
High precision electret microphone
Tolerance +/-1dB
Microphonehouse in aluminum
USB microphoneamplifier in aluminumbox
XLR connectors in aluminum
Included cables, (USB 3 m, microphone 4 m and for audio 5 m)
Microphone stand included
Aluminum carrycase included

Video


Design & Features

XTZ Roomanalyzer Pro II1

Når vi snakker Hi-Fi så er det vigtigt at alt er helt i skabet for at få den bedste oplevelse ud af sit udstyr, her er det ikke kun at man har det dyre og fine udstyr, det betyder lige så meget eller mere at rummet er akustisk rigtigt og at dit udstyr står rigtigt, det har XTZ lavet et sæt der kan hjælpe dig med så du kan få det hele til at være lige i skabet. Med dette sæt kan du udmåle rummets akustik og se lige præcis hvor kurven knækker hvis den gør det. Der er mange ting der kan spille ind her og det er ikke kun at højtalerne har den rigtige afstand fra hjørnerne og den rigtige vinkel. Et hårdt rum med hårde gulve er ikke altid sagen når man skal have lyden i orden, det skaber en masse refleksioner som kan give et forkert lydbillede og så får man ikke det optimale ud af sit lydudstyr.

Pakkens indhold:

 • XTZ Roomanalyzer Pro II
 • Måle mikrofon
 • Boksen (Lydkortet og mikrofon forstærker)
 • Diverse kabler
 • USB stik med manual
 • Brugsanvisning

XTZ Roomanalyzer Pro II8XTZ Roomanalyzer Pro II3XTZ Roomanalyzer Pro II5

Det første jeg vil tage et kig på er målemikrofonen som man bruger til at måle de frekvenser der er i rummet, grunden til denne mikrofon er lidt atypisk at se på i forhold til mange andre er at den er lavet så der er så lidt refleksioner som muligt der af den lange tynde krop, denne type mikrofon ser man ikke sammen med en musiker når der skal spilles koncert da den ikke egner sig til det. Mikrofonen er lavet i aluminium og føles super lækker når man får den op af den fine alu kuffert, der medfølger også en trefod som stativ til den så man kan stille den op det helt rigtige sted, stativet kan indstilles i flere højder.

XTZ Roomanalyzer Pro II2XTZ Roomanalyzer Pro II6

Denne boks er hjertet af det hele og er den som skaber kontakten med softwaren som skal installeres på en Windows computer. Denne boks er en USB tilslutning til mikrofonen og på samme tid en "Phantom power" boks som i oversat er en mikrofon forstærker. Nogle mikrofoner kræver denne forstærker for at virke, ud over det er der 2 x XLR stik bagpå hvor man tilslutter mikrofonen i den ene og den anden er en udgang som skal over til forstærker delen, når det hele er sat op skal man installere softwaren og en ny lydenhed vil vise sig i Windows. Man skal være opmærksom på at det er ikke meningen at man spiller musik igennem denne boks da den kun er til at måle med og kort sagt kun en signal generator til målingerne.

XTZ Roomanalyzer Pro II7

Til sidst vil jeg lige stille ind på kablerne, det er lækre kabler som er skærmet så der ikke kommer støj ind over når der skal måles på udstyret. Der er et kabel til mikrofonen samt et der skal gå over i din forstærker, hertil følger der en adapter med som laver det om til 2 x Phono stik som vi kender dem med rød og hvid for højre og venstre.


Test & Resultat

Så skal vi kigge på softwaren, der er mange muligheder som man skal sætte sig lidt ind i for at bruge det her sæt. Jeg vil forslå man sætter sig ned og læser lidt om hvad de forskellige ting gør og hvad man skal kigge efter, jeg vil prøve at give en forklaring så godt jeg kan. Softwaren kommer i form af et download inde fra XTZ egen hjemmeside, her skal man ind og indtaste sit serienummer så man kan hente den software der skal bruges. Softwaren er godt udført og virker lige til at gå til, den er delt op i 4 punkter som giver mange muligheder, de 4 sektioner er SPL Meter, Rum analyse, RTA og full Range og man kan skifte imellem standart og avanceret alt efter hvor rutineret man er i dette måle system, den avancerede del har flere indstillinger og muligheder end standart udgaven har, det er ikke sikkert man har brug for de funktioner så det skal man lige gøre op med sig selv. Softwaren køre kun på Windows og er dermed ikke brugbart på Mac eller Linux platform så det kræver man har en Windows PC.

XTZ Roomanalyzer Pro IItestMusik anlaeg2

Så er vi klar til en gang målinger af mit udstyr, jeg vil lægge lidt billeder op her under af hvad og hvordan sådan en måling ser ud. Jeg vil lige for en god ordens skyld fortælle hvad det er jeg køre test på.

I testen bruger jeg følgende setup:

 • Forstærker - Hjemmebygget effekttrin som levere ca. 2 x 400W, den er bygget op som 2 mono trin så der er godt med power til den og de køre uafhængig af hinanden.
 • Højtalere - Martin Logan Sequel, denne højtaler er af typen elektrostat som er et stort panel der levere hele det øvre område fra 125Hz og helt op til 24,000Hz.
 • Forforstærker - AudioLab 8000S
 • Kabler - Alle kabler er fra Audio Magic Højtaler kabler er de røde solidcore kabler.

Ved første opsætning af softwaren er det vigtigt man går ind i sin lydkilde indstillinger og vælger at XTZAUDIO2P skal køre 24bit, 48000 Hz, når det er gjort er man klar til at køre test, det er selvfølgelig også meget vigtigt at der ikke er meget støj omkring når man køre de her test, så lille mor må ikke rende rundt og skramle med de små nips ting når der skal testes, her må du sende hende ud i haven og lave noget mere fornuftigt.

2014-06-03 10 09 59-Untitled - XTZ Room Analyzer Pro

Her tager vi et kig på den del der hedder Room Analyzer. Det den gør her er at den viser frekvens kurverne for den position mikrofonen er placeret på, oftest vil man lave denne måling i lytte position altså der hvor man sidder når man lytter til musik. En anden måling man kan lave er en måling hvor man laver 3 målinger i rummet så de kan bruges til DSP korrektion af bassen. Du kan vælge mellem langsom (1 sekund) eller hurtig (125 millisekunder), og A, C, eller Z-vægtning. En vægtning er designet til at afspejle den naturlige reaktion af det menneskelige øre.

Til venstre er det et SPL meter som viser lydtrykket i dB.

2014-06-03 10 08 32-RTA - XTZ Room Analyzer Pro

En RTA giver dig mulighed for at se, frekvenskurven delt op i 1/3 oktave opløsning i realtid. XTZ anbefaler at bruge det til at justere fasen / polaritet din subwoofer. Dette gøres ved at overvåge SPL vist på RTA ved delefrekvensen mellem dine højttalere og subwoofer og derefter justere den fase drejeknappen for at opnå den højest mulige SPL på denne frekvens. Hver gang du justerer fase kontrol, kan du spare en masse målinger da du kan se realtid når du ændre noget på subwooferens indstillinger.

2014-06-03 10 07 53-Untitled - XTZ Room Analyzer Pro

Dette billede er af den måling der hedder Full Range, oversat fuld område, altså hele området højtaleren arbejder i, her kan vi se at der er nogle dyk i kurven omkring 3500 Hz, 6200 Hz, 15000 Hz, det er ret vigtige områder så det er jo noget jeg skal se om jeg kan rette ind, her efter kan vi se at der er ret mange refleksioner i rummet, de røde bjælker viser tiden fra man får det direkte signal og til der kommer refleksioner fra bagvæggen, vinduer og lignende. I bunden er der det man kalder et 3D waterfall, det er en anden måde at aflæse de informationer vi lige har skrevet om.


Konklusion

Den endelige konklusion er at det er et virkelig brugbart sæt som kan hjælpe meget til at få den bedste lyd ud af sit Hi-Fi. Det hele er i god kvalitet, ser lækkert og professionelt ud, uden at koste en bondegård. Jeg oplever softwaren som god og veludviklet og med lidt tålmodighed, er det også rimelig nemt at bruge. Det der tager dig tid, er at lære sit rum og sine komponenter at kende, så man kan lave en måling også ændre de ting der skal til for at rette op på kurven. Det er jo det der er formålet med dette sæt og det klarer det bare super godt. Man kan nemt aflæse kurverne og man kan gemme skærmbilleder af de målinger man har lavet, så man kan se hvad der har ændret kurven.

plus

 • Godt hjælpeværktøj
  Det er et super godt værktøj til at finde fejl i sit opsæt, det er ikke bare at man har et dyrt setup det er ligeså vigtigt det hele står rigtigt og er i fase, skal man udnytte dens fulde potentiale er det et most man ved eller sætter sig ind i en masse om rumakoustik.
 • God kvalitet for pengene
  Det er nogle lækre produkter der er i den aluminiums kuffert det hele kommer i og det meste virker meget professionelt lavet.
 • Softwaren
  Virker til at være godt udført og er rimelig nemt at finde rundt i, det forholder sig også sådan at der ikke rigtigt er andre der tilbyder sammen service som det her det er ihvertfald meget få og slet ikke i den prisklasse som det her er i. Det er også muligt at gemme målinger man har lavet så man kan se de ændringer man laver.

minus

 • Trefoden
  Det eneste jeg har til minus delen er at trefoden der er med i pakken ikke er i super god kvalitet, den virker en anelse spinkel og dinglet.

 


 

The final conclusion is that it is a really useful set that can help a lot to get the best sound out of your Hi-Fi. It's all in good quality, beautiful and professional looking, without costing a farm. I find the software good and well developed, and with a little patience, it is also reasonably easy to use. What does take time, is learning your room and your components, in order to make a measurement, to change the things it takes to correct the curve. That is what is the purpose of this set, and it is doing it really good. You can easily read off the curves and save snapshots of the measurements you've made, so you can see what has changed the curve.

plus

 

 

 • Good utility
  It is a super tool for finding errors in your setup. It isn't enough just to have an expensive setup, it's equally important that it's placed right and are in phase. If you want to use its full potential, it's a must that you know about, or learn a lot of room-akoustik.
 • Good quality for the money
  It's some great products that are within the aluminum suitcase, which it all arrives in, and it everything seems very professionally made.
 • The software
  Seems to be well made ​​and is reasonably easy to get around in. There isn't really any others which offers the same service as this does, it's certainly very few and certainly not in the same price range. It is also possible to store your measurements, so you can see the changes you've make.

minus

 • The tripod
  The only thing I have to mention on the negative part, is that the tripod that comes with the set, isn't in such good quality, it seems a bit thin and dangling.

Du kan følge os på Twitter, like vores Facebook-side og Facebook-gruppe, for at holde dig opdateret om alle de nyeste nyheder og anmeldelser.

 

Vigtig information:
Alle produkter er sponsoreret af den givne producent, med formålet at teste og anmelde det givne produkt. Alle vore test og anmeldelser er objektive, og vi er på ingen måder betalt i forhold til anmeldelsen eller konklusionen, af det givne produkt.

Yderligere information

Læst 1503 gange
Log ind for at skrive en kommentar.