Onsdag, 26 august 2015 22:08

Windows 10: De bedste tips, tricks og tweaks

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(2 bedømmelser)

Windows 10, Microsofts back-to-basics styresystem er allerede fyldt med smarte nye funktioner, og med alle de nye godbidder kommer der også en væld af nye tweaks og tricks, hvoraf nogle låser op for kraftfulde funktionalitet, som ellers er skjult for dagligdags brugere. Andre, vil bare lade dig forme nogle af Windows 10 nye funktioner i den form, du har lyst til. Her er nogle af de mest nyttige Windows 10 tweaks, tricks og tips, vi har fundet. Advarsel: Nogle af disse kan sætte operativsystemet ud af drift, som det udvikler sig, grundet Microsofts nye "Windows som en service" mentalitet. Vi vil dog opdatere denne artikel over tid. Har du selv fundet nogle tricks? Del dem med os i kommentarerne!

windows10tipstrickstweaks

Oversigt

Tilpas startmenuen

Glem ikke at gøre menuen Start, til din egen. Hvis du sætter pris på blandingen af den traditionelle grænseflade med levende fliser, så kan du højreklikke på en flise, og vælg Tilpas størrelse, for at ændre flisernes dimensioner, ligesom på startskærmen i Windows 8.

Alternativt, hvis du virkelig afskyr de levende fliser og Metro-interface, kan du også højreklikke på hver eneste af disse i Start-menuen og vælge afinstaller for at fjerne dem fra dit system, eller bare trykke frigør fra start, hvis du hellere vil gemme dem, end at afinstallere dem. Nu kan du bruge pladsen til de vigtige programmer efter eget ønske, du skal bare højreklikke på en app eller et program og vælge Fastgør til Start, og før du ved af det, vil du nærme dig noget der ligner menuen fra Windows 7.


Ændre Stifinder destination

Når du åbner Stifinder i Windows 10, er det som standard sat til at åbne "Hurtig adgang", som viser de oftest brugte mapper og nyligt viste filer. Personligt, elsker jeg det, men hvis du hellere vil have Stifinder til at åbne til "Denne PC" som standard, kan dette godt lade sig gøre.

Åbn Stifinder, og vælg derefter Vis > Indstillinger. Klik på "Åbn stifinder, og:"-rulle menuen øverst, og vælg derefter "Denne PC", og klik på OK.


Flyt åbne vinduer mellem virtuelle skriveborde

Med virtuelle skriveborde, kan du adskille dine åbne apps i diskrete områder. At skifte mellem åbne virtuelle skriveborde er let nok, ved at bruge Windows-tasten + Tab, mens Alt + Tab springer mellem åbne apps på tværs af alle skriveborde. Der er også en måde til rent faktisk at flytte en åben app fra ét virtuel skrivebord til et andet, hvis du ønsker at blande tingene.

Først skal du finde det skrivebord som indeholder det app, som du vil flytte til et andet virtuel skrivebord, derefter skal du trykke Windows-tasten + Tab, for at åbne interfacet. Bare klik og hold på det program som du gerne vil flytte, og træk den til den ønskede virtuelle skrivebord nederst på skærmen. Du kan også trække den til "+ Nyt skrivebord" i nederste højre hjørne, for at oprette et ny virtuel skrivebord til den ønskede app.


Planlæg dine genstart

Det er vidunderligt. Hvis du har fået ventende opdateringer, som kræver at du genstarter din pc, giver Windows 10 dig mulighed for at planlægge en bestemt tid, til at gøre det. Endelig!

Åbn Indstillinger i menuen Start, og vælg Opdateringer og sikkerhed > Windows Update. Hvis du har en eller flere verserende opdateringer, vil du se skærmen til venstre, som lader dig planlægge din genstart når du har valgt "Vælg en genstart tid"-knappen. Endnu bedre, kan du dykke ned i de avancerede indstillinger og bede Windows om at give dig besked for planlæggelse af genstart, når opdateringer er klar.


Få Windows-opdateringer fra andre kilder

Men Windows Update opgraderingerne ender ikke der. Windows 10 introducerer en ny mulighed, som lader dig downloade opdateringer ved at anvende peer-to-peer-teknologi. Det kan hjælpe dig med at få de nyeste sikkerhedsrettelser hurtigere, når alle andre er i gang med at hente disse fra Microsofts dedikerede servere, eller spare på din båndbredde i et hus fyldt med computere, og bare downloade den nye opdatering én enkelt gang fra Microsoft, og derefter dele den blandt alle dine pc'er.

For at rode med disse indstillinger, skal du åbne Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Update > Avancerede indstillinger > Vælg, hvordan opdateringer leveres. Som standard er "Få opdateringer fra mere end ét sted" aktiveret, og konfigureret til at få fat i opdateringer fra pc'er på både dit lokale netværk og internettet i helhed.


Hemmelige og kraftfulde nye Commando Prompt værktøjer

Windows 10 indeholder også en masse smarte nye kommandolinje funktioner, herunder evnen til at kopiere og indsætte inde kommandoprompten med Crtl + C og Ctrl + V.

For at aktivere de nye funktioner, skal du åbne kommandoprompten. Højreklik på titellinjen, og vælg derefter Egenskaber. Du kan finde og aktivere de nye funktioner under fanen Indstillinger.


Optag video af en app

Windows 10 nye DVR spil funktion, formodes at blive brugt til optagelse af video for dine mest glorværdige gaming øjeblikke, men du kan faktisk optage videoer af alle åbne apps eller software.

For at gøre dette skal du blot trykke på Windows-tasten + G. Du vil herefter blive spurgt, om du vil åbne for programmet. Klik da på Ja, herefter vil forskellige muligheder vil blive vist i en flydende bar. Du skal blot klikke den cirkulære optage-knap, for at optage en video. Du kan finde dine gemte videoer i Game DVR, som er en del af Xbox-app'en, eller i din bruger mappe under Video > Optagelser.


Nye og friske tastatur-genveje

Windows 10 indeholder en håndfuld nye tastaturgenveje, alle forbundet til nyfundne funktioner inde i det moderniserede operativsystem.

  • Fastgørelse af vindue: Windows-tasten + venstre eller højre piletast, kan også bruges med OP eller NED, for at dele dem ind i kvadranter. Kvadranter er den nye Snap visningstilstand, der fastgøre apps i de fire kvadranter af skærmen.
  • Skift til seneste vindue: Alt + Tab.
  • Opgave visning: Windows + Tab. Ny opgave visning åbner, og forbliver åben.
  • Opret nyt virtuel skrivebord: Windows-tasten + Ctrl + D.
  • Luk nuværende virtuelle skrivebord: Windows-tasten + Ctrl + F4.
  • Skift virtuel skrivebord: Windows-tasten + Ctrl + venstre eller højre.

GodMode

Den legendariske GodMode, som er en skjult del af Windows, for superbrugere, har gjort sin tilbagevenden i Windows 10. Som før, aktivere det en superbruger menu, der samler alle systemets indstillinger og konfigurationsmuligheder i én enkelt placering. Bare opret en ny mappe og omdøb den til følgende:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Husk ikke at glemme punktummet efter "GodMode", og du kan efterfølgende omdøbe mappen, hvis du ønsker at kalde den et andet navn.


7-kabelen vender tilbage

Efter at være blevet forvist fra Windows Store i Windows 8, er 7-kabelen nu tilbage i Windows 10. Men det kan være vanskelig at finde det.

7-kabelen findes ikke i menuen Start, og dens gamle placering Start > Programmer > Tilbehør > Spil findes ikke i Windows 10. Leder du efter 7-kabelen i "Alle apps"-sektionen i menuen Start, vil du også lede forgæves, men det er fordi spillets officielt bliver kaldt "Microsoft Solitaire Collection". Du kan finde det under "Alle apps", eller søge efter Solitaire, så burde den poppe op.

God fornøjelse!


SOS!

Er du kommet til at ødelægge noget i Windows 10 eller en af dine Microsoft-apps? Så vent med at begynde at svede tran, hjælpen er blot et par klik væk.

Du skal bare lede efter det nye app "Kontakt Support" under "Alle apps" i menuen Start. Dette appe kan pege dig i den rigtige retning af de relevante fora, for at finde hjælp til at afhjælpe problemet, eller endda forbinde dig med en repræsentant fra Microsoft support via online chat eller telefon, hvis du er endt helt ude i tovene.


Offline kort

Apropos apps, den reviderede og universelle Maps app, indeholde en offline kort funktion. Klik på Indstillings ikonet i Maps, og vælg derefter Hent eller opdatere kort, under "Offline kort".

Du vil blive returneret til Indstillinger i app'en, hvor du vil være i stand til at vælge, hvilken verdensdel, derefter land, hvis offline kort, du gerne vil downloade.


Kamæleon

Windows 10 giver dig en mere detaljeret kontrol over farven på din proceslinje, menuen Start, og søgefeltet.

Åbn menuen Start, herefter skal du gå til Indstillinger > Personlig tilpasning > Farver, for at begynde at tweake ting. Valgmuligheden "Vælg automatisk en farve fra min baggrund", gør hvad det hævder, og tilføjer denne farve til Cortana/søgefeltet og under ikoner på åbne apps. Valgmuligheden "Vis farve på Start, proceslinje og Handlingscenter" gør ligeledes det samme, hvorimod deaktivering af valgmuligheden "Gør Start, proceslinjen og Handlingscenter gennemsigtige" (er aktiveret som standard), fjerner den fine 'se-igennem effekt', til fordel for en regulær ugennemsigtig baggrund, for både menuen Start, proceslinjen og handlingscenteret.


Aktiver Tablet-tilstand

Windows 10, som dynamisk skifter fra det traditionelle skrivebord til et mere Metro-lignende interface, når du bruger en touch-skærm eller når du tilslutter eller frakobler et tastatur fra din Windows-hybrid eller tablet. Men hvad nu, hvis du bruger en standard PC, og blot elsker apps der fylder hele skærmen og de levende fliser på startskærmen, fremfor menuen Start?

Nemt nok! Du skal bare aktivere Tablet-tilstand. Åbn op for Windows 10' nye Løsningscenter (det lille ikon, der ligner en tegneserie boble, og er placeret nede til højre i proceslinjen) og klik på knappen Tablet-tilstand. Alt vil blive fjernet fra dit skrivebord. Ønsker du at dine åbne og fastgjort apps, forbliver på proceslinjen? Så er dette også muligt, se med længere nede, hvor vi forklarer hvordan du bære dig ad med dette.


Indstillinger for Tablet-tilstand

Du skal blot søge efter "Tablet Mode" og vælge "Tablet Mode Settings". Her vil du være i stand til at fortælle Windows, om du vil bruge Tablet-tilstand på denne enhed, og angive, hvordan du ønsker at håndtere Tablet-tilstand. Du kan også bede Windows om at beholde dine åbne og fastgjorte apps på proceslinjen, når du er i Tablet-tilstand, samt om du ønsker at starte op i tablet-tilstand, ved opstart.


Slip af med de gamle ting

Når du opgraderer til Windows 10 fra en eksisterende Windows 7 eller 8 installation, beholder den kopi af dit gamle operativsystem, i en mappe kaldt Windows.old, i tilfælde af at du af en eller anden grund, har brug for at vende tilbage til det gamle styresystem. Men hvis du ved, at det aldrig kommer til at ske, er det faktisk muligt at slette denne mappe, og derved genvinde tabt diskplads, men det er ikke simpelt som at højreklikke på mappen og vælge Slet.

Gå ind i Stifinder og højre-klik på den disk der indeholder dit styresystem, og vælg Egenskaber. Herefter trykker du på "Diskoprydning", og i det vindue der efterfølgende åbner, skal du klikke på "Ryd op i systemfiler", hvorefter endnu et vindue åbner. Ny er der kun at markere de ting du gerne vil fjerne, heriblandt "Tidligere installationer af Windows", klikke på "OK" og bekræfte at du ønsker at slette filerne.


Håndter dine notifikationer

Notifikationer fra systemet, var et af højdepunkterne for Windows Store-apps i Windows 8, og Windows 10' nye Løsningscenter lader dig faktisk håndtere dem, hvilket gør disse notifikationer nyttige.

Du ønsker måske ikke at alle dine installerede apps, konstant sender dig notifikationer, eller måske ønsker du ikke ønsker at se nogen notifikationer, mens du er i præsentations tilstand. For at rode med indstillinger for dine notifikationer skal du åbne menuen Start > Indstillinger > Systemer > Beskeder og handlinger. Individuelle Windows Store apps, har tendens til at have flere notifikations muligheder, under indstillinger inde i selve app'en.


Edge-browseren forbedre læsevisning

Windows 10' nye Edge-browser, slæber Microsofts web indsats ind i den moderne tidsalder, med en lynhurtig motor og smarte fremadrettede tricks.

Læsevisning (et lille bog-ikon, placeret ved siden af bogmærke-stjerne) fjerner alle annoncer og andet rod, for at præsentere dig for en ren og rar læseoplevelse.


Baggrunds scrolling

Baggrunds scrolling er en funktion, du ville have troet Microsoft ville indført i Windows, før nu. I tidligere versioner af OS, er det kun muligt at scrolle i et bestemt vindue eller program, hvis dette vindue var aktiv. Hvis din mus var placeret over et vindue, og at vinduet var inaktiv, ville du, ofte ubevidst, komme til at scrolle i en helt anden vindue.

I Windows 10 har du nu mulighed for at ændre dette. Gå ind i menuen Start > Indstillinger > Enheder > Mus og berøringsplade, hvor du vil kunne se en valgmulighed, der hedder "Rul inaktive vinduer, når jeg peger på dem med musen". For de fleste mennesker, vil aktivering af denne indstilling være nyttig, så du kan scrolle i et hvilket som helst vindue, som musen er placeret over, uden at vinduet behøver at være aktiv.


Oversigt over diskbrug

Oversigt over diskbrug er en af de store funktioner, Microsoft har indført i Windows 10, fra mobile platforme. Funktionen analyserer filerne på din harddisk, og fortæller dig hvor meget plads der er optaget af forskellige typer indhold, og foreslår måder, hvorpå du kan finde og rydde op disse filer. For systemer med mere end et drev, har du mulighed for at få en detaljeret oversigt, for hvert drev, herunder eventuelle eksterne drev, tilsluttet via USB.

Åbn lancering menuen Start > Indstillinger > System > Lager, og du vil derefter kunne klikke på det drev du ønsker at se en oversigt over.


 

Denne artikel vil løbende blive opdateret, med nye tips, tricks og tweaks af og til Microsoft's Windows 10.

Ligger du selv inde med andre, måske bedre tips, så del dem endelig med os i kommentarfeltet, så vi kan inkludere dem i guiden.

 

Du kan følge os på Twitter og vores Facebook-side, for at holde dig opdateret om alle de nyeste nyheder og anmeldelser.

Læst 7210 gange
Log ind for at skrive en kommentar.