Torsdag, 07 maj 2015 15:42

Sådan bygger du din egen computer - Trin for trin guide

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(6 bedømmelser)

Mange tænker, hvorfor ikke bare købe en færdig samlet computer, fremfor at bygge en selv? Det er i hvert fald et spørgsmål vi ofte støder på. Så i dag vil jeg guide dig gennem alle de nødvendige skridt, så Du kan lære at bygge en computer selv, samt spare en hel del penge, og få flere kræfter!

byg din egen pc

Få ting kan sammenlignes med den tilfredsstillelse du får af at bygge din egen computer, eller opgradere din eksisterende computer. I dag er computere billigere end nogensinde, så ved første øjekaste kan det virke helt tosset at bruge tiden på at bygge en computer selv, men læs med, så er jeg sikker på at du vil kunne se fornuften i det.

Som udgangspunkt når du bygger eller opgradere din computer, skal du vælge de komponenter, du ønsker at bruge. Med andre ord, du skal sørge for at du ender med en computer som passer til dine behov. Det betyder også at du har mulighed for at vælge nogle bedre komponenter, hvilket gør at din færdige computer vil være mere stabil og pålidelig.

Den vigtigste fordel ved at bygge en computer selv er, at du hurtigt kan drage fordel af de nyeste teknologier. Ved at tilføje f.eks. en SSD, uanset om det er til en eksisterende eller ny computer, og derved øge computerens ydeevne betydelig, ved at få kortere loading tider, og ikke mindst få en kortere boot tid. Hvis du derimod vælger at købe en færdig samlet computer fra den lokale Bilka, vil du ofte skulle købe en af de dyreste modeller, før den er udstyret med en SSD.

Ved at lære at bygge og opgradere din egen computer, får du også en bedre forståelse af hvordan din computer rent faktisk fungerer. Skulle du senere hen løbe ind i et problem, vil du derfor ofte være bedre stillet, i forhold til selv at kunne udbedre eller rette eventuelle problemer.


Sådan skiller du et kabinet ad

Den første ting man skal gøre når man bygger en computer, er at åbne kabinettet, så man er klar til at montere og installere det hele. Størstedelen af kabinetterne på markedet, kan du tage fra hinanden, i fire helt enkle trin.

Fjern sidepanlerne

trin1

Start med at afmontere sidepanelerne, for at komme ind til kabinettets indre. På nogle kabinetter, kan du være nødt til at skulle afmontere frontpanelet først, for at få adgang til skruerne som holder sidepanelerne fast. På de fleste nye kabinetter, ligesom på billedet, er sidepanelerne fastgjort med fingerskruer, så du behøver ikke engang at bruge en skruetrækker. Hvis dit kabinet er udstyret med en sidepanel på hver side, skal du sørge for at afmontere begge sidepanelerne, så du frit kan arbejde på begge sider af kabinettet. Dette giver også meget mere plads at arbejde på.

Fjern indmaden og tilbehøret

trin2

Når du har fået adgang til indersiden af dit kabinet, skal du kontrollere den for tilbehør. Det er almindeligt at producenterne medsender ekstra skruer, holdere til drev og brugsanvisninger, som ofte sidder fastgjort på indersiden af kabinettet, med en strips. Fjern alt der ikke er skruet fast og kig efter om der er påsat en fugtfjerner pose på indersiden af kabinettet, hvis der er så fjern også denne.

Fjern blændplader til optiske drev

trin3

For at indsætte dit optiske drev senere, skal du muligvis fjerne nogle plast og/eller metal blændplader i fronten af kabinettet. Hvis du ikke allerede har afmonteret frontpanelet, er det som udgangspunkt en god idé at afmontere. I brugsanvisningen til dit kabinet, vil der ofte stå hvordan dette gøres, men som udgangspunkt er frontpaneler blot klikket fast med nogle plast klips indefra.

Se efter 5.25" drev holderen, hvor du ønsker at dit optiske drev skal monteres, match det derefter op imod frontpanelet på kabinettet, så du får fjernet den korrekt blændplade. I nogle tilfælde vil den være øverst på frontpanelet, og være udstyret med en klap, så du kan skjule dit optiske drev, og i andre tilfælde er det blot en plastik blændplade du skal fjerne fra frontpanelet, hvilket som udgangspunkt bare skal klikkes af.

Inde i selve kabinettet, vil du finde en eller flere metal blændplader, som du skal fjerne for at gøre plads til dit optiske drev. Denne skal bare rokkes forsigtigt frem og tilbage, indtil den går løs. Vær OBS på at denne blændplade ofte er meget skarp, så pas på fingrene.

Fjern blændplade ved floppy drev

trin4

Hvis du planlægger at montere en kortlæser til hukommelseskort, eller er virkelig old-school og ønsker at montere et diskettedrev, så skal du følge nøjagtigt de samme trin, som du gjorde ved det optiske drev. Find 3.5" holderen som du ønsker at bruge, og bræk metal blændpladen af. Dernæst skal du huske at fjerne til tilsvarende plastik blændplade på frontpanelet. Husk på, indersiden af et kabinet kan have meget skarpe kanter, så vær forsigtig når du fjerner eventuelle blændplader.


Montering af strømforsyning

Strømforsyningen er en vital del af en computer, og du bør normalt sørge for at montere denne før alt andet. Når du har åbnet op for dit nye kabinet, vil det næste skridt ofte være at montere strømforsyningen, da stort set alt du montere og installere efterfølgende, vil skulle have forbindelse til denne.

Kend dine kabler

Ud af en normal strømforsyning, er der mange forskellige kabler at holde styr på, både hvad de specifikke kabler bruges til og om du har brug for dem. Her er en kort gennemgang, som bør give dig et bedre overblik over de forskellige typer af stik.

trin1

Til venstre har vi et 20/24-pins ATX stik, dette skal tilsluttes på bundkortet. I midten har vi et SATA stik, som tilsluttes til SSD'er, harddiske m.fl. Til højre har vi et 6-pins PCI-E stik, som ofte tilsluttes til grafikkort.

trin2

Til venstre er en nyere udgave af et 6/8-pins PCI-E stik, som lige såvel som 6-pins PCI-E stikket, ofte tilsluttes til grafikkort. I midten har vi et 4/8-pins ATX12V stik, som tilsluttes til bundkortet. Til højre har vi et 4-pins Molex stik, som ofte bruges til at tilslutte ældre harddiske med, samt diverse blæsere via en omformer/konverter.

Placer strømforsyningen på dens plads

trin3

Hvis din strømforsyning passer i toppen af dit kabinet (i nogle tilfælde monteres den i bunden af kabinettet), vil der være en lille hylde, som den kan hvile sig på. Skub strømforsyningen ind på denne hylde, og skub strømforsyningen tilbage mod bagenden af kabinettet, indtil den ikke kan komme længere.

Fastgør strømforsyningen

trin4

Hvis din strømforsyning vender den korrekte vej, vil dens skruehuller passer sammen med de dertilhørende huller på bagsiden af dit kabinet.

Hvis de ikke gør det, skal du fjerne strømforsyningen igen, og dreje den 180°. Brug fire skruer til at fastgøre strømforsyningen med, så den er sikkert fastgjort til dit kabinet.


Montering af bundkort

Bundkortet har ligesom strømforsyningen, forbindelse til stort set alt i din computer. Her viser og fortæller vi hvordan du montere dit bundkort. Bundkortet er rygraden i hele din computer, som er forbundet til hver eneste komponent, så det er vigtigt, at du får tingene gjort korrekt nu, for at undgå problemer længere henne af vejen.

Pak bundkortet ud

trin1

Åbn kassen til dit bundkort. Her vil du finde massere af kabler, en driver CD, en blændplade med udskårede huller og en brugsanvisning. Tag disse komponenter ud og læg dem til side, da du får brug for dem senere.

Bundkortet vil være inde i en antistatisk pose, og ofte hviler bundkortet oven på en bund af anti-statiske skum. Tag forsigtig bundkortet ud af posen, men lad det hvilke på den antistatiske skum endnu. Placer bundkortet og den antistatiske skum på toppen af den antistatiske pose, og tag blændpladen med de udskårede huller i.

Montering af I/O blændplade

trin2trin4

Blændpladen vil passe ind i dit kabinet, og giver dig kun adgang til de porte, som dit bundkort har. Vær opmærksom på at vende den korrekt i forhold til hvordan dit bundkort kommer til at vende, så de kommer til at passe sammen. Når du er sikker på at den vender korrekt, tager du blændpladen og skubber den ind i hullet fra indersiden af dit kabinet, ud mod bagenden af kabinettet. Når du hører at blændpladen klikker på plads, så ved du at den sidder som den skal. Det kan til tider være svært at få den skubbet i, men når den sidder fast uden at du holder den, så sidder den korrekt.

Find ud af hvor bundkortet skal sidde

trin5

Dernæst skal du se, hvor skruehullerne til bundkortet skal være. Lig eventuelt kabinettet ned på dit skrivebord, og sørg for at alle de interne kabler ikke er i vejen. Når dette er gjort, så tager du bundkortet, uden den antistatiske skum, og lægger det forsigtigt ned i kabinettet. Sørg for at de bageste porte på bundkortet er skubbet op mod blændpladen korrekt. Nu kan du eventuelt tage et billede af hvor skruehullerne er, for derefter at lægge bundkortet tilbage på den antistatiske skum igen.

Montering af afstandsstykker

trin6

Nu skal vi have monteret de medfølgende afstandsstykker, i de skruehuller, som du tog et billede af. Disse afstandsstykker vil ofte følge med til dit kabinet, og ligner nogle høje kobber skruer. Deres opgave er at holde bundkortet væk fra bunden af kabinettet, så det ikke kortslutter, og sørger for at kontaktfladerne på bagsiden af bundkortet ikke røre metallet. Afstandsstykkerne skal helt simpelt bare skrues ned i de forborede skruehuller i kabinettet. Husk at bruge så mange afstandsstykker, som der er skruehuller i bundkortet, og sørg for at du skruer dem godt fast, men ikke overspænd dem, brug eventuelt en lille tang.

Montering af bundkort

trin7

Sæt bundkortet tilbage i kabinettet, og sørg for, at alle bundkortets skruehuller har afstandsstykker nedenunder. Hvis der mangler nogle, skal du kontrollere at du ikke har skruet afstandsstykkerne i det forkerte sted. Du vil sikkert bemærke, at bundkortet har en tendens til at være lidt off i forhold til afstandsstykkerne. Dette er normalt, og skyldes pres fra blændpladen, som skubber imod bundkortet. Du skal blot sørge for at bundkortets porte og blændpladens huller stemmer overens. Skub nu bundkortet hen imod blændpladen, indtil skruehullerne passer. Det kan godt kræve at du blidt skubber på bundkortet, bare vær forsigtig.

Skru bundkortet fast

trin8

Med bundkortet på plads, kan du begynde at skrue det fast. Start med de hjørner som holder bundkortet fast, så dens skruehuller passer med de afstandsstykker du har monteret. Når du spænder skruerne, skal du ikke spænde dem for meget, da du kan risikere at beskadige bundkort. Ideelt set, ønsker du at skruerne er stramme nok til at holde bundkortet fastgjort, men ikke så meget at du risikere at bundkortet får skader.

Når du har fastgjort hjørnerne med skruer, kan du sætte skruer i de andre huller.

Identificer ATX stikket

trin9

Med bundkortet på plads, er du klar til at tilslutte det til strømforsyningen. Der er to stik, som du skal bruge til at tilslutte bundkortet med. Den første er et 20/24-pins ATX stik. På langt de fleste bundkort, skal der bruges et et 24-pins ATX stik. Der er kun ét af disse på strømforsyningen. Men på ældre bundkort kræves der kun et 20-pins ATX stik, så din strømforsyning vil sikkert have et 4-pins stik på ATX stikket, som kan afmonteres.

Tilslut ATX stikket

trin10

Du er nødt til at tilslutte dette 24-pins stik i det matchende stik på bundkortet. Dette bør være let at finde, og er normalt placeret ved siden af dine SATA porte på højre side af bundkortet.

ATX-stikket kan kun tilslutte én måde, så du kan altså ikke tilslutte det forkert. Der er en klips på den ene side af stikket, for at holde det fastgjort til bundkortet, og det vil ofte kræve lidt blidt pres, for at få det til at sidde korrekt det for at holde det på plads. Hvis du er nødt til at tvinge stikket på plads, så er chancen for at du har vendt stikket forkert, stor. Når stikket er monteret, kan du for en sikkerhedsskyld hive blidt i det, for at sikre at det sidder ordentlig fast.

Identificer det sekundære stik

trin11

Moderne bundkort har også et sekundært strømstik. På de fleste bundkort er dette et enkelt 4/8-pins stik. Kontroller at din strømforsyning har dette stik, da du ellers kan være nødsaget til at købe en adapter/konverter.

På helt samme måde som med 24-pins ATX stikker, kan 8-pins stikket ofte deles i to 4-pins stik. Hvis dit bundkort kun kræver et enkelt 4-pins stik, skal du derfor dele dette stik i to, og kun den ene af disse stik vil passe ned i dit bundkort.

Tilslut det sekundære stik

trin12

Find hvor på bundkortet det sekundære stik skal tilsluttes. Ofte vil brugsanvisningen til dit bundkort, fortælle dig hvor dette er, men på de fleste bundkort er dette placeret nær processor soklen. Dernæst tilslut det sekundære stik, og dette stik kan igen, kun vende på én måde, så der er ingen chancer for at du tilslutter det forkert.

Du kan være nødsaget til at presse blidt på stikket, for at få det korrekt tilsluttet. Når klipsen på stikket sidder fast på stikket på bundkort, er det korrekt tilsluttet.


Sådan montere du en Intel processor

De to største producenter af processorer, gør tingene lidt anderledes, så det er vigtigt at du ved hvordan du montere henholdsvis en Intel og en AMD processor, og her kan du læse og se hvordan en Intel processor monteres.

Hvis du ikke ved om din processor er en Intel eller AMD processor, så kan du hurtigt finde ud af det. Hvis der i bunden af din processor er en masse guld prikker, så er det en Intel processor, hvis der derimod er en masse guld ben, så er det en AMD processor.

Løft processor holderen

trin1

Intels processor sokler er dækket af en holder. Et nyt bundkort vil også have et plastik dæksel på toppen. Først og fremmest skal du sørge for at fjerne dette plastik dæksel. Dette plastik dæksel bør kunne klipses af stille og roligt. For at få adgang til selve soklen, sidder der et lille håndtag langs siden af holderen. Denne trykkes forsigtigt ned og ud til siden, og derefter kan du løfte holderen op. Vær meget opmærksom på ikke at røre de pins der befinder sig nede i soklen, da du så vil risikere at ødelægge dit bundkort.

Montering af processoren

trin2

Processoren har to udskæringer i siderne, som vil matche to kanterne i siderne af soklen. Dette gør det umuligt at vende processoren forkert. Du vil også kunne se en pil på et af hjørnerne din processer, som ligeledes skal matche med pilen på et af hjørnerne på soklen.

Monter nu forsigtigt processoren i soklen, den skulle gerne glide nemt ned i soklen, og hvis ikke, så har du fået vendt den forkert. Når du er tilfreds, så lukker du holderen igen, ved at lukke klappen forsigtig ned, og fastgør håndtaget. Når du gør dette, bør du kun kunne mærke en smule modstand, hvis modstanden synes stor, så kontroller at du har monteret processoren korrekt.

Påfør kølepasta

trin3

Kølepasta udfylder mikrorevner i overfladen af processoren og i overfladen af køleren, og sikre at der er effektiv varmeoverførsel mellem disse to. Nogle kølere kommer med pre-monteret kølepasta, hvis dette er tilfældet, så kan du hoppe videre til næste trin.

Hvis din køler ikke har pre-monteret kølepasta, skal du påføre din egen. Det er let at gøre. Først klemmer du en lille klat kølepasta ud på toppen af processoren. Nu kan du vælge at bruge din finger, eller tage et lille stykke pap/papir, og brede kølepastaen ud med, således at hele overfladen i toppen af processoren er dækket af kølepasta. HUSK, kølepastaen må kun påføres selve processoren og ikke på holderen eller soklen. Hvis den første klat ikke er nok, påfør da lidt mere.

Montering af køleren

trin4

De fleste Intel stock kølere, skal bare klikkes fast i de fire runde huller på ydersiden af processor soklen. Hvis du ikke bruger en Intel stock køler, skal du tjekke brugsanvisningen til din køler, for at få anvisninger om hvordan den monteres. Nogle aftermarket kølere skal monteres med en bagplade.

På alle Intel stock kølere, kan du se fire fødder. Sørg for at alle fødderne er drejet væk fra retningen af pilen. Sørg for at kølerens fire fødder matcher de fire runde huller i bundkortet, det bedste er at sørge for at strømkablet fra køleren kan nå hen til stikket på din bundkort, som hedder CPU/CPU fan.

Start med at skubbe en fod ned, derefter tager du den diagonalt modsatte fod og skubber den ned, og så de sidste to. Derved sikre du dig at kølepastaen er presset korrekt ud på hele overfladen af processoren. Når du er færdig, skal du kontrollere at køleren sidder korrekt.


Sådan montere du en AMD processor

De to største producenter af processorer, gør tingene lidt anderledes, så det er vigtigt at du ved hvordan du montere henholdsvis en Intel og en AMD processor, og her kan du læse og se hvordan en Intel processor monteres.

Hvis du ikke ved om din processor er en Intel eller AMD processor, så kan du hurtigt finde ud af det. Hvis der i bunden af din processor er en masse guld prikker, så er det en Intel processor, hvis der derimod er en masse guld ben, så er det en AMD processor.

Løft håndtaget på soklen

trin1

AMD processorer passer i AM2, AM2 + eller AM3 sokler. Soklerne er meget ens, så monteringsanvisningerne er de samme.

For at montere processoren i soklen, løft da først håndtaget som sidder langs den ene side af soklen. Dette vil gøre at soklen bevæger sig en smule, for at tilpasse hullerne i soklen, til de huller nedenunder soklen. Processoren skulle gerne falde på plads af sig selv, uden brug af magt.

Montering af processoren

trin2

Processoren kan kun vende på én måde i soklen. Sørg for, at pilen på toppen af processoren matcher med pilen på processor soklen. Skub forsigtigt processoren på plads. Hvis
det føles som om du er nødt til at bruge for meget magt, så stop op og kontroller, at processoren er vendt korrekt.

Når processoren er helt i, så tjek rundt om den og sikre dig at kanterne på processoren flugter med plastikken på soklen. Skub håndtaget ned på plads igen for at fastgøre processoren.

Påfør kølepasta

trin3

Kølepasta udfylder mikrorevner i overfladen af processoren og i overfladen af køleren, og sikre at der er effektiv varmeoverførsel mellem disse to. Nogle kølere kommer med pre-monteret kølepasta, hvis dette er tilfældet, så kan du hoppe videre til næste trin.

Hvis din køler ikke har pre-monteret kølepasta, skal du påføre din egen. Det er let at gøre. Først klemmer du en lille klat kølepasta ud på toppen af processoren. Nu kan du vælge at bruge din finger, eller tage et lille stykke pap/papir, og brede kølepastaen ud med, således at hele overfladen i toppen af processoren er dækket af kølepasta. HUSK, kølepastaen må kun påføres selve processoren og ikke på holderen eller soklen. Hvis den første klat ikke er nok, påfør da lidt mere.

Montering af køleren

trin4

Hvis du ikke bruger en AMD stock køler, skal du tjekke brugsanvisningen til din køler, for at få anvisninger om hvordan den monteres. Nogle aftermarket kølere skal monteres med en bagplade.

Hvis du bruger en AMD køler, som fulgte med din processor, er monteringen simpel. Omkring processoren soklen er der en plastik holder, hvor to plastik stykket stikker ud. Disse er designet til at holde din de klips der er på din køler.

Tag din køler og åben håndtaget på den. Monter metalklipsen uden håndtaget på, over en af de to udstikkende plastik stykker, og skub metalklipsen tæt ind mod holderen. Placer køleren fladt hen over toppen af processoren. Skub den resterende metalklips ind over det andet udstikkende plastik styk, for derefter at lukke håndtaget. Dette vil kræve en smule kraft, at lukke håndtaget helt i.


Sådan monterer du dine RAM moduler

Dit bundkort er på plads, så det næste skridt er at monterer dine RAM moduler.

I disse dage vil et ATX bundkort understøtte fire RAM moduler, hvor mindre bundkort typer understøtter to RAM moduler. Hvor mange RAM moduler dit bundkort understøtter, kan du læse i brugsanvisningen til dit bundkort. Under alle omstændigheder, så er montering af RAM moduler enormt nemt.

Find ud af hvilke porte du skal bruge

trin1

Vi formoder at du har købt dine RAM moduler i et sæt af to. Ofte er portene på et bundkort med fire sokler, farvet i to forskellige farver, to og to. For at finde ud af hvilke sokler du skal bruge, er det en god idé at tjekke din brugsanvisning for at være sikker på, at du montere RAM modulerne i de korrekte sokler.

Åbn klemmerne på RAM portene

trin2

For at montere dine RAM moduler, skal du første åbne op for de klips der sidder i begge ender af hver sokkel. Klipsene skal kunne åbnes forsigtigt uden for megen magt, og ofte siger de en lille klik-lyd når de åbner. Klipsene skal åbne godt 45°, men tving dem ikke til det, hvis modstanden er for stor.

Montering af RAM modulerne i portene

trin3

Nu hvor du har åbnet op for de klips på porten, skal du indsætte RAM modulet i soklen. Sørg for at hakket i RAM modulet flugter med hakket i soklen. Hvis den ikke gør, så har du enten fået vendt RAM modulet forkert, eller købt den forkerte type RAM til dit bundkort. Tjek eventuelt din brugsanvisning til dit bundkort, for at se hvilken type RAM dit bundkort understøtter.

Klik RAM modulerne ned i soklen

trin4

Når RAM modulet flugter korrekt med soklen, skal du trykke ned i begge ender af RAM modulet, indtil du hører et klik, og klipsene lukker. Kontroller at klippene lukket og trykker ind i hakkene i enderne af RAM modulet. Hvis de ikke gør, kan du prøve at skubbe RAM modulet en smule længere ned. Du kan også skubbe klipsene op, for at hjælpe dem med at sætte sig i hak.

Når dit første RAM modulet er monteret, skal du bare gentage disse trin, for de eventuelle resterende RAM moduler.


Montering af de interne kabler

Når de vigtigste komponenter er monteret, er det vigtigt at du tilslutter alle kabler korrekt.

Du har nu monteret bundkortet, strømforsyningen, processoren og monteret dine RAM moduler - nu er det tid til at tilslutte det hele. Nøjagtighed er afgørende for dette trin, da eventuelle fejl vil betyde at din computer muligvis ikke fungerer som den skal - eller ikke kan starte op.

Tilslutning af Power - Tænd og sluk-knap

trin1

For at få din computer til at tænde, når du trykker på tænd/sluk-knappen, skal du tilslutte knappen til bundkortet. Blandt de løse kabler i dit kabinet, vil du finde et 2-pins stik, som ofte er mærket POWER SW (Power switch), men tjek din brugsanvisning til kabinettet, hvis du ikke er sikker.

Dette 2-pins stik skal tilsluttes til dit bundkort. Typisk vil disse være placeret nederst til højre på bundkortet og vil være markeret. Her bør du dog tjekket din brugsanvisning til dit bundkort, for at være sikker på at du tilslutter stikket korrekt.

Tilslutning af Reset - Genstart-knap

trin2

Hvis dit kabinet er udstyret med reset knap, så vil der være en tilsvarende stik dertil, ofte mærket RESET SW. Tilslutning af dette, gør at du kan genstarte din computer.

For at tilslutte dette stik, skal du finde placeringen af dette. Dette vil være i nærheden af det sted hvor du tilsluttede tænd/sluk-knappen, men du bør læse i brugsanvisningen til dit bundkort, for at finde den nøjagtige placering. Du skal blot skubbe stikket ned over de to ben for at tilslutte stikket. Det er ligegyldigt hvilken vej stikket vender.

Tilslutning af Power og HDD LEDs

trin3

HDD-stikket er tilsluttet en LED på forsiden af dit kabinet og lyser op, når der er aktivitet på harddisken. Dette er nyttigt, så du kan se om din computer arbejder eller om den er gået ned.

Da denne tilsluttes til en LED, skal den tilsluttes korrekt. Stikket vil være markeret som positiv og negativ (dette er normalt skrevet på stikket). Bundkortet vil ligeledes have en positiv og negativ pin. Tjek igen brugsanvisningen til dit bundkort, for at sikre at du tilslutter dette stik korrekt.

Det samme gør sig gældende for Power LED, som vil have et lignende stik. Dette stik skal også tilsluttes korrekt, med den positive og negative pin.

Tilslutning af USB

trin4

Hvis dit kabinet har frontmonterede USB-porte eller en kortlæser, skal du tilslutte disse til dit bundkort. Efter al sandsynlighed vil kablet være mærket USB.

Dit bundkort vil sandsynligvis have en eller flere tilslutninger til USB, men tjek din brugsanvisning til bundkortet, for at finde ud af hvor disse er placeret. USB stikket skal bruge strøm, så det er vigtigt at du tilslutter stikket korrekt. Heldigvis er de fleste USB stik i dag udformet i ét enkelt stik, og det er derfor umuligt at vende dem forkert.

Tilslutning af FireWire

trin5

Front-monterede FireWire stik tilsluttes på stort set samme måde som med USB stikket. Igen, tjek din brugsanvisning for at se om dit bundkort understøtter dette, samt hvor denne er placeret, og tilslut derefter FireWire stikket til bundkortet. Stikket kan være markeret som 1394, da FireWire også er kendt som i1394.

Tilslutning af HD Audio

trin6

Frontmonterede lydporte skal også tilsluttes til bundkortet, hvis du vil være i stand til at tilslutte dine hovedtelefoner og en mikrofon. Heldigvis er det på de fleste bundkort og i kabinetter, blot et enkelt stik, som tilsluttes på bundkortet.

I brugsanvisningen til dit bundkort, vil du kunne se hvor dette stik er placeret henne, men normalt er det placeret ved bagpanelet. Igen, der er kun én måde at tilslutte dette stik på, så bare skub det forsigtigt på plads. Hvis dit kabinet har en indbygget højttaler, tilslut da denne i det korrekte stik. Denne højttaler bruges til at give forskellige advarsels bip.

Tilslutning af blæsere

trin7

Det er almindeligt for moderne kabinetter at have ekstra pre-monterede blæsere. Disse hjælper med at holde din computer kølig. Selvom blæsere kan tilsluttes direkte til din strømforsyning, er det bedre at tilslutte dem til de korrekte stik på dit bundkort. På denne måde kan bundkortet automatisk styre blæser-hastigheden og holde din computer så stille som muligt.

Hvis dine blæsere ender i 3- eller 4-pins stik, kan du tilslutte dem på dit bundkort. Tjek din brugsanvisning til bundkortet, for at finde placeringen af disse ekstra blæser stik, og tilslut efterfølgende blæsernes stik. 3-pins stik kan tilsluttes 4-pins stik og omvendt, ligeledes kan stikkene kun tilsluttes på én måde.

Tilslutning af køleren

trin8

Processorens blæser, som vi monterede tidligere, kan nu tilsluttes til bundkortet. På samme måde som blæsernes, kan processorens blæser-hastighed styres af bundkortet, baseret på processorens temperatur. Dette holder din computer så stille som muligt.

Der er et særligt stik til processorens blæser på bundkortet, som ofte kaldes CPU FAN. Tjek brugsanvisningen til dit bundkort, for at finde placeringen. Dette vil sandsynligvis være en 4-pins stik, men 3-pins processor blæsere kan også tilsluttes. Stikket kan igen kun vende på en måde.


Montering og tilslutning af harddisk og SSD

Harddisken er stedet hvor du gemmer alle dine data, og montering af harddisk er simpel.

Uanset om du vælger en traditionel harddisk eller en nyere (og dyrere) SSD, er monteringen af disse en forholdsvis enkel opgave. Du fastgøre den med skruer i et kabinettets dertil dedikerede holdere. Derefter tilslutter du et SATA stik fra din strømforsyning, samt et SATA data kabel fra din bundkort.

trin1trin2

TIP: Hvis du montere mere end én harddisk, skal du sætte den ene, hvorfra du vil starte Windows fra, i lavest nummererede SATA-port. Bundkortets BIOS vil vælge denne harddisk som boot drev, som standard.

Montering af harddisk i holderen

trin3trin3

For at kunne montere en harddisk, skal du have en 3.5" holder.

Hvis dit kabinet er udstyret med skinner eller skrueløse holdere, skal du tjekke brugsanvisningen til kabinettet, for at finde instruktioner om hvordan man montere en harddisk deri. Hvis ikke dette er tilfældet, er det bare at skubbe harddisken ind i holderen, indtil skruehullerne i den ene side af drevet flugter med hullerne i holderen. Harddisken skal derefter fastgøres med 2-4 skruer, to på hver side. Skruerne bliver som hovedregel leveret sammen med kabinettet. Sørg for at skruerne er tilpas spændt, så du undgår resonans fra harddisken.

Tilslut SATA strømkabel til harddisken

trin4trin2

I det øverste billede, kan du se SATA strømstikket på harddisken og fra strømforsyningen. Find det rigtige stik fra din strømforsyning og tilslut det på bagsiden af din harddisk. Stikket kan kun vende én vej, og siger ofte et lille klik, når det er korrekt tilsluttet. Vær forsigtig når du tilslutter stikket, da du ved nedadgående pres, kan risikere at knække stikket på din harddisk.

Tilslut SATA datakabel til harddisken

trin5trin1

I modsætning IDE, anvender SATA et enkel og tynd stik, til at overføre data med. Til dit bundkort vil der sikkert medfølge flere SATA datakabler, så brug en af disse. Tilslut det forsigtigt på bagsiden af din harddisk. Det kan kun vende på én måde, og vær forsigtig når du tilslutter det, da du ved nedadgående pres kan risikere at knække stikket på din harddisk.

Tilslut SATA datakabel til dit bundkort

trin6trin4

Dernæst skal du finde en ledig SATA port på dit bundkort. Disse er normalt placeret nederst til højre på bundkortet og er nummererede. Jo lavere tallet er, jo højere oppe i boot-kæden vil din harddisk blive placeret. Hvis du montere mere end én harddisk, skal du derfor sørge for at det drev du ønsker at starte Windows fra, er sat i lavest nummererede port. Tjek brugsanvisningen til dit bundkort for at sikre, at alle portene gør det samme, da nogle bundkort har porte forbeholdt RAID.

Tilslutningen af SATA kablet er let, da det kun kan tilsluttes på én måde. Det vil sige en lille klik-lyd, når stikket er tilsluttet korrekt.


Montering af optisk drev

Installation af software, afspilning af musik eller film - det optiske drev stadig har sin plads.

Det optiske drev - enten i old-school DVD-format eller den mere moderne Blu-ray - bliver mindre almindeligt som mere af vores data bevæger sig online, men det er stadig et nyttig komponent at have i din computer.

trin1trin2

Afhængig af sin alder, kan dit optiske drev være udstyret med et SATA-stik, eller et ældre IDE stik.

Montering af det optiske drev

trin3

Først og fremmest skal du montere det optiske drev i en 5.25" holder i kabinettet. Nogle kabinetter har en klap på frontpanelet for at skjule det optiske drev. Hvis du har et skrueløse kabinet eller skal dine drev monteres med skinner, så tjek da din brugsanvisning til kabinettet for at finde den korrekte måde at montere det optiske drev på.

Andre kabinetter kræver at det optiske drev bliver fastgjort med skruer. Ofte skal det optiske drev skubbes ind fra frontpanelet. Det betyder ofte, at du afmontere frontpanelet først, hvis du ikke allerede har gjort dette. Skub nu drevet ind i holderen.

Hvis det optiske drev skal fastgøres med skruer, skal du skubbe drevet ind, så skruehullerne i siden flugter med de runde skruehuller i kabinettet. Brug nu fire skruer (følger med det optiske drev eller kabinettet) - to på hver side - til at fastgøre det optiske drev.

Tilslutning af SATA strømkabel

trin4

De fleste optiske drev anvender SATA data stik. Hvis din bruger SATA, følg da instruktionerne under montering af harddisk.

Tilslutning af SATA datakabel

trin5

Optiske drev gør ofte brug af et SATA datakabel. Hvis din bruger SATA, følg da instruktionerne under montering af harddisk.

Tilslut SATA datakabel til dit bundkort

trin6

Nu er du klar til at tilslutte stikket til bundkortet. Stikket kan kun vende på én måde. Tilslut stikket forsigtigt og så lige som muligt, for at undgå at knække stikket.


Montering af grafikkort

Hvis du er en gamer, så vil du uden tvivl gerne have en kraftigt grafikkort i din computer!

Grafikkortet er en stor del af din pc, og som gør at du kan spille de moderne spil. Du behøver strengt talt ikke at montere et grafikkort, da de fleste processorer i dag er udstyret med et integreret grafikkort, dog er et integreret grafikkort ikke ligeså kraftigt og stærkt som et ikke-integreret grafikkort.

Fjern blændplade

trin1

Først skal du finde en PCI Express x16 sokkel på dit bundkort, og fjerne den tilhørende blændplade. Hvis du skal montere et dual-slot grafikkort, skal du fjerne to blændplader i alt, for at gøre plads til grafikkortet.

Proceduren varierer afhængigt af dit kabinet. Typisk er blændplader enten fastgjort individuelt med skruer, eller også holdes de fast af et par enkelte små metal metal stykker, og du skal derfor rokkes blændpladen frem og tilbage, indtil den går fri.

Montering af grafikkortet i soklen

trin2

Med blændpladeren/blændpladerne fjernet, kan du nu montere dit grafikkort ind i bundkortet. Det er let at gøre, sørg for at grafikkortets nederste printplade, som stikker ud, peger ned mod selve soklen i bundkortet. Grafikkortets blæser(e) skal ofte pege ned mod bunden af kabinettet.

Når du har placeret grafikkortet korrekt, skal du presse på begge ender af grafikkortet, indtil du kan mærke at grafikkortet sidder fast i soklen.

Fastgør grafikkortet med skruer

trin3

Måden hvorpå du fjernede blændpladen/blændpladerne, vil afgøre hvordan du skal fastgøre dit grafikkort. I de fleste tilfælde skal du fastgøre grafikkortet med 1-2 skruer. Få hullerne i bagpladen på grafikkortet til at flugte med skruehullerne i kabinettet, og fastgør det derefter med skruerne. Sørg for at skruerne er tilpas spændte, så grafikkortet ikke kan bevæge sig frem og tilbage.

Tilslut strøm til grafikkortet

trin4

De fleste moderne grafikkort har brug for ekstra strøm, for at kunne fungere. Disse vil ofte skulle bruge en eller to 6/8-pins PCI-E stik, og de fleste moderne strømforsyninger er udstyret med op til flere af disse stik. I tilfælde af at din strømforsyning ikke er udstyret med sådanne stik, kan du gøre brug af en Molex-til-PCI-E adapter. Selve 6/8-pins PCI-E stikket kan kun vende på én måde, og skal blot skubbes ind i det dertilhørende stik på grafikkortet.


Sådan samles hele kabinettet igen

Nu hvor alle komponenter er monteret og alle stik er tilsluttet, er det på tide at samle kabinettet igen.

Det er værd at tage sig lidt ekstra tid til at rydde op i kablerne inde i kabinettet, da dette kan forbedre luftstrømmen betydeligt, og samtidig er det også lettere at komme til, hvis du i fremtiden skal tilføje flere komponenter i din computer.

Få styr på kablerne - kabelføring

trin5

Hvis indersiden af din computer er pænt og ryddeligt, vil du kunne opnå en bedre luftgennemstrømning, og derved kunne holde dine komponenter køligere. En pæn computer er ligeledes nemmere at arbejde med, hvis du skal opgradere senere hen.

En god måde at holde dit kabinet ryddeligt på, er ved at bruge kabelstrips. Du skal blot finde alle de løse kabler, som kører i samme retning, og sætte en kabelstrips fast omkring disse ledninger. I de fleste kabinetter, er der lavet op til flere steder, hvor du kan fastgøre dine kabler til, med kabelstrips.

Hold kablerne væk fra blæserne

trin6

Det er værd at dobbelttjekke, at ingen af dine kabler er i vejen eller i nærheden af dine blæsere inde i kabinettet. Hvis de er, kan du risikere at blæserne får fat i kablet, og derved ødelægger det. Før eventuelt løse kabler væk fra din blæsere, og hvis nødvendigt, fastgør dem med kabelstrips. Især blæseren på Intels stock kølere, kan ødelægge dine kabler, på grund af kølerens design, så tjek gerne en ekstra gang, for at sikre at der ikke er nogen kabler i nærheden af denne.

Montering af frontpanelet

trin7

Tjek brugsanvisningen til dit kabinet, for at få den nøjagtige monteringsvejledning. Hvis du har fjernet frontpanelet på din kabinet, er det nu på tide at få det monteret igen. Sørg for at hullerne i fronten af kabinettet flugter med de plastikklips der sidder på frontpanelet, og skub frontpanelet ind på plads.

Montering af sidepanelerne

trin8

Ved montering af sidepanelerne skal du i de fleste tilfælde sørge for at rillerne i siden af kabinettet, flugter med de metal stykker som stikker ud fra selve sidepanelet. Herefter er det bare et spørgsmål om at skubbe sidepanelet ind imod kabinettet, og presse det tilbage mod bagsiden af kabinettet. Herefter er der kun tilbage at fastgøre sidepanelerne med skruer.


Nu er der kun én ting tilbage, og det er at tilslutte strøm til din computer, samt tilslutte din skærm(e), tastatur, mus og højttalere/headset, for derefter at tænde for computeren. Husk at du skal installere Windows eller det styresystem du nu ønsker at bruge.

Finder du denne guide brugbar, eller har du spørgsmål til guiden, så vil vi meget gerne høre fra dig. Så du er mere end velkommen til at smide os en besked i kommentarfeltet herunder. :)

 

Du kan følge os på Twitter, tilføje os til din cirkel på Google+ eller like vores Facebook-side, for at holde dig opdateret om alle de nyeste nyheder og anmeldelser.

Læst 5901 gange
Log ind for at skrive en kommentar.