Torsdag, 30 april 2015 22:20

Gør-det-selv - Guide til at få din PC i topform

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Til tider kan det føles som en komplet umulig opgave, at sørge for at ens computer fungerer, som den skal.

guide goer det selv pc i topform

Som tiden går, har Windows har tendens til at opsamle diverse former for skrammel. Dette kan ende med at gøre computeren enormt langsom, eller i allerværste tilfælde, gøre systemet uanvendeligt.

Uanset hvor opmærksom man end er, er det mere eller mindre umuligt forhindre, at der efterlades filer, eventuelt efter opdatering eller afinstallering af programmer, som ikke sørger for at rydde op i databasen, eller at slette alle filerne. Men ved at gøre en lille indsat, er det faktisk muligt at holde Windows nogenlunde ren, så man fortsat kan opretholde ydeevnen på ens computer.

Et par af de ting, som vi vil komme nærmere ind på, vil sikkert være ren logik for de mere erfarende brugere, om ikke andet, vil de følgende råd være meget nyttige for den mindre erfarende bruger.

Så vælger du at følge disse råd, vil du være i stand til at holde dit system vedlige, opdateret og bedre beskyttet mod potentielle trusler.


Husk at opdatere Windows

Konstant bliver der fundet nye sårbarheder i Windows, og i mange af de mest udbredte programmer. Så for at mindske risikoen for virus-angreb o.lign, er det et must at du sørger for at holde dit styresystem, samt alle dine installerede programmer opdateret.

Hvis ikke Windows allerede er opsat til at automatisk installere de nyeste opdateringer, så er det en rigtig god idé at få det gjort, med det samme. For at gøre dette, skal du åbne Kontrolpanelet, og gå ind i "System og sikkerhed". Her skal du klikke på "Windows Update" og vælge "Skift indstillinger" i venstre side af vinduet.

Hvis du af en eller anden grund, kun ønsker at søge manuelt efter opdateringer, er det en god idé at gøre dette mindst én gang om ugen. Den 2. tirsdag i hver måned, udsender Microsoft de fleste nye opdateringer, men hvis de opdager en alvorlig sårbarhed, udsender Microsoft en opdatering til dette, så snart det er muligt for dem.


Husk at opdatare dine programmer

Det er også en rigtig vigtig faktor, at man sørger for at holde sine antivirusprogrammer opdateret, så man sikre sine ting på den bedst mulige måde. De fleste antivirusprogrammer opdateres oftest automatisk og mindst én gang dagligt, men igen, hvis der er opstået et problem eller at dit system allerede er blevet inficeret, kan du risikere at den automatisk opdatering er slået fra.

Så, sørg derfor fra tid til anden, at kontrollere at dine antivirusprogrammer, at de er opdateret og slået til. Ligeledes kan flere programmer og browsertilføjelser, såsom Microsoft Office og Adobe Flash, indeholde sårbarheder. Det er derfor enormt vigtigt, at du sørger for at holde øje med at alle dine programmer er opdateret.

Selvom at du måske er enormt påpasselig med hvilke hjemmesider du besøger, og hvilke programmer du installerer på din computer, så er det stort set umuligt at undgå, at du på et eller andet tidspunkt får installeret et program, som du ikke har brug for.

Du kan risikere at det er malware, som installeres, eventuelt som en del i et angreb. Disse kan udnytte åbne sikkerhedshuller i dit styresystemet. Installering af disse, sker ofte fordi man et kort øjeblik er uopmærksom eller ved en fejl, er kommet til at trykke "OK" i en dialogboks, uden egentlig at have tænkt over hvad man installerer ved at accepterer.

Ved at sørge for at fjerne sådanne programmer, vil du få frigjort både plads og ressourcer på dit system, så det er ikke kun plads på din harddisk, vi taler om.


Frigør ressourcer

I 9 ud af 10 tilfælde, vil programmer, som starter op automatisk når din computer starter, samt udvidelser til din browser (firefox, chrome og internet explorer), bruge både hukommelse og ressourcer på fra din processor.

Så når du har fjernet disse ubrugte programmer, vil du få flere ressourcer til rådighed, som du så kan bruge på de programmer, som du reelt bruger og holder af, og vil i sidste ende forbedre dit systems ydeevne.

Der er flere måder, hvorpå du kan fjerne uønskede programmer. Du kan gå ind i "Kontrolpanelet" og herefter vælge "Fjern et program". På listen finder du så de programmer du ønsker at fjerne, og trykker på knappen i bjælken i toppen, som hedder "Fjern" eller "Fjern/rediger".

Denne måde kan dog være tidskrævende, hvis man skal fjerne adskillige programmer, da Windows ikke tillader at man fjerner flere programmer på én gang, og oftest er de allerværste programmer slet ikke at finde, på denne liste. I sådanne tilfælde kan et værktøj som Decrap være til stor hjælp. Desuden er Decrap utrolig brugervenlig og nem at anvende.

Først og fremmest starter du med at downloade programmet her. Når du har downloadet programmet, skal du blot installere dette, ved at følge de anvisninger du får vist på skærmen.

Programmet vil hjælpe dig igennem hele processen, trin for trin. Desuden vil programmet forklare dig hvad størstedelen af programmerne er til, og efterfølgende vil du få mulighed for at fjerne alle programmerne på én gang, med få klik.


Ryd op

Der findes rigtig mange forskellige programmer til at rense ens computer for junkfiler og malware, men vi kan især anbefale at du bruger disse:

Decrap og CCleaner, samt Malwarebytes Anti-Malware.

Selv Windows egen indbyggede Diskoprydning, kan være nyttig til hurtigt og nemt at slette midlertidige filer, som er efterladt af programmer, og af Windows selv. Det kan være en rigtig god idé at køre Diskoprydning fra tid til anden. Dette giver dig mulighed for at opnå mere lagerplads, og især på SSD'er, hvor hver enkel gigabyte tæller.

Derfor anbefaler vi, at du starter med at køre Diskoprydning.

Du åbner Diskoprydning ved at klikke på knappen "Start". Herefter skriver du "Diskoprydning" i søgefeltet, efterfulgt at et klik på "Diskoprydning" i listen. På listen i det nye vindue, skal du vælge hvilket drev du ønsker at køre "Diskoprydning" på, efterfulgt at et klik på knappen "OK".

I det vindue der efterfølgende åbner, skal du sætte flueben i de filtyper, som du ønsker at slette, og derefter klikker du på knappen "OK". I det næste vindue klikker du på knappen "Slet filer", hvorefter Windows klarer resten af arbejdet.

Nu er det tid til at gøre brug af CCleaner.


CCleaner

Da "Diskoprydning" kun fjerner Windows-relaterede junkfiler, er det en rigtig god idé at gøre brug af CCleaner, som også renser en lang række populære programmer.

Du kan downloade CCleaner her. Når du har downloadet og installeret CCleaner, skal du åbne for programmet. Under menupunktet "Rens", skal du sætte flueben i de filer du ønsker at få renset og fjernet, dette gælder i begge faneblade, "Windows" og "Programmer".

Nu er der ikke andet tilbage end at klikke på knappen "Kør Rens", hvorefter CCleaner sørger for resten.

Når CCleaner er færdig med at rense dit system for junkfiler, er det en god idé at køre en rensning af databasen. Dette gøres ved at klikke på menupunktet "Register". Her klikker du blot på "Skan efter problemer", og når CCleaner er færdig med at skanne efter problemer, trykker du blot på "Udbedre valgte problemer". Har du ikke kørt denne rensning før, anbefaler vi at du køre denne 2-3 gange, for at være sikker på at alle filer er renset.

Nu er det tid til at køre en grundig malware-scanning, for at fjerne cookies og eventuel skadelig software.


Malwarebytes Anti-Malware

Du kan downloade Malwarebytes Anti-Malware her. Programmet findes i en gratis version, som er tilstrækkelig til at udføre en grundig scanning.

Når du starter programmet for første gang, vil du blive bedt om at opdatere programmets database. Sørg for at gøre dette, og følg derefter anvisningerne for at foretage en grundig systemscanning.

Selvom du mener at du vedligeholder dit system rigtig godt, kan du blive overrasket over hvor meget skidt Malwarebytes Anti-Malware kan finde og fjerne.


Slå unødige opstartselementer fra

CCleaner er ligeledes et godt program til at forhindre programmer i at starte op automatisk, når du starter Windows.

At slå unødige startelementer fra, er en af de hurtigste og nemmeste måder du kan forbedre systemets ydeevne, især på ældre systemer. Som tidligere nævnt, bruger ethvert program som automatisk starter op, både hukommelse og ressourcer på processoren.

For at gøre dette, skal du åbne CCleaner og klikke på menupunktet "Værktøjer" efterfulgt af et klik på knappen "Opstart". Her vil du i toppen, få vist en masse faneblade. Det første faneblad vil have navnet "Windows", og de efterfølgende faneblade vil være de browsere, som du har installeret.

Under fanebladet "Windows", vil du få vist en liste over alle de programmer som automatisk starter op, når Windows startes, mens fanebladene for browserne, vil vise en liste over de udvidelser og plugins du har installeret i dine browsere, som automatisk starter op, når du åbner den pågældende browser.

Er du i tvivl om hvorvidt du kan slå et element fra eller ej, er det en god idé at søge på filnavnet på Google. Der vil du ofte kunne læse dig til hvad det pågældende element gør, og om det er sikkert at slå det fra.

Oftest kan alle elementer slåes fra, men som udgangspunkt er det en dårlig idé at slå antivirusprogrammer og lignende programmer, såsom programmer der opretter planlagte backups m.fl. fra.


Optimer og defragmenter dit system

Nu hvor du har opdateret Windows og alle programmer, fjernet junkfiler, cookies og malware, kan det være en god idé at køre "Diskfragmentering", for at minimere fragmenteringen af filerne på din harddisk.

Når jeg siger at det KAN være en god idé, er det fordi at SSD'er ikke kan holde til at man kører "Diskfragmentering" på dem.

Så vær derfor opmærksom på, at du ALDRIG må køre "Diskfragmentering" på en SSD, da SSD'er ikke påvirkes af defragmentering, på samme måde som mekaniske harddiske, og du risikerer derved at reducerer levetiden på din SSD, ved brug af defragmentering på disse.

De fleste SSD'er udfører garbage collection, eller er udstyret med funktionen TRIM, som optimerer den frie plads, når din computer er tændt, men ikke bruges. Men på mekaniske harddisk, kan du forbedre ydeevnen ved at defragmentere harddisken.

For at defragmentere harddisken, trykker du på knappen "Start", og søger efter "Defragmenter harddisken", efterfulgt at et klik på denne.

Herefter vil der blive åbnet et vindue, hvor du vælger det drev du ønsker at defragmentere. Herefter er der kun tilbage at trykke på knappen "Defragmenter disk".

 

Nu burde du selv være i stand til at holde din computer vedlige fremover. Har I spørgsmål til guiden, eller idéer til andre guider, så smid en kommentar i feltet nedenfor. :)

 

Du kan følge os på Twitter, tilføje os til din cirkel på Google+ eller like vores Facebook-side, for at holde dig opdateret om alle de nyeste nyheder og anmeldelser.

Læst 928 gange
Log ind for at skrive en kommentar.