Lørdag, 02 maj 2015 08:36

Få styr på dine data og sikre dit privatliv bedst muligt

Hjælps os med at forbedre vores artikler, ved at bedømme dem.
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

I denne guide vil vi fortælle dig hvordan du bedst muligt får ryddet op i dine data, og samtidig forbedre sikkerheden af dit privatliv, og som en sidegevinst vil du højest sandsynlig opnå mere fri lagerplads.

styr paa data og privatliv

Hvis vores data var fysiske genstande, ville vi uden tvivl sørge for at disse genstande ikke var lige så let tilgængelige, og vi ville sikkert sørge for at rydde op i disse data oftere.

Men data fylder, og sætter spor. Og uanset om det drejer sig om programmer og indhold, som vi selv har download, eller midlertidige filer som diverse programmer gemmer i baggrunden, så fylder det alt sammen.

Det kan til tider være en kedelige og tidskrævende opgave, at gennemgå alle ens filer, sortere i dem og til sidst slette massevis af filer, men vælger man at undlade dette, så kan det give problemer i forhold til ens privatliv, samt optager unødig lagerplads, som du helt sikkert godt kunne bruge til at lagre andre ting.

Ikke mindst er det ofte utrolig uoverskuelig at danne sig et overblik over hvor stort et problem dette rent faktisk er, samt hvad og hvilke ting der optager din lagerplads. Der er heldigvis hjælp at hente, med programmer som SpaceSniffer og TreeSize Free, som er to gratis programmer, kan du hurtigt danne dig et godt overblik over indholdet på din harddisk, og ikke mindst hvad der optager unødig lagerplads.

Bagefter kommer så opgaven med at slette alle disse mere eller mindre unødvendige filer. Når man i Windows sletter en fil, er ens hensigt ofte at slette denne fil for altid, men Papirkurven i Windows efterlader rent faktisk filen på din harddisk, hvor personer som er nysgerrig nok, kan finde den. Der findes heldigvis gratis programmer, som automatisk kan sørge for at håndtere filerne, samt sikre sletning af disse, så du ikke længere behøver at bekymre dig om det.


DropIt

Første program er DropIt, som kan behandle en eller flere grupper af filer ud fra nogle foruddefinerede regler, som du selv bestemmer. Eksempelvis kan du vælge at sige, at den mappe hvor du automatisk downloader dine filer til, der skal DropIt automatisk gemme billedfiler som .jpg og .png filer i en foruddefineret undermappe. Du kan også vælge at definere en regel, der gør at alle .zip filer i en given mappe, skal gemmes i en undermappe, eller at .tmp filer skal slettes, du skal blot vælge at definere disse regler, så klarer DropIt det for dig.

Så hvis du sørger for at definere nogle solide regler, så sørger DropIt automatisk for at holde dit system pænt og rydeligt.

Som udgangspunkt viser DropIt en statuslinje når den behandler filer, samt spørger dig om hvad den skal gøre med diverse filer, som den ikke selv ved hvad den skal gøre ved. Dette kan alt sammen tilpasse i indstillingerne i DropIt.

For at få mest muligt ud af DropIt, kræver det at du med omhu opsætter DropIt til dine specifikke behov, og med tiden vil DropIt være en virkelig god hjælp til sortering og fjernelse af unødvendige filer.


RoboBasket

Hvis du kan lide idéen med DropIt, men tilgengæld ønsker at bruge et kommercielt program, med endnu flere tilpasningsmuliger, så bør du tage et kig på RoboBasket. Programmet koster små 110 kroner, og kan gøre stort set det samme som DropIt. Man opsætter nogle regler, hvorefter RoboBasket går i gang med at rydde op i ens rod.

Forskellen mellem DropIt og RoboBasket, foruden prisen, er at RoboBasket gør det muligt at opsætte filtre, og derved en mere detaljeret kontrol over programmet. RoboBasket er brugervenligt, og det er yderst nemt at opsætte reglerne, man trækker blot de betingelser og handlinger man ønsker foretaget, ind fra i liste i højre side af programmet. Reglerne man opsætter, bliver vist og beskrevet på en meget overskuelig og ikke mindst letforståelig måde, hvilket gør RoboBasket virkelig brugervenligt.

Det eneste problem man kan støde på, er gentagelse af ens operationer. Eksempelvis kan man sætte RoboBasket til at flytte samtlige .zip filer fra mappen "Overførsler", til en undermappe kaldet "Zip filer", så man ender med en mappe-sti "Overførsler/Zip filer". Hvis man så gentagne gange kører denne operation, vil programmet yderligere oprette en undermappe med navnet Zip filer, så man ender med at stå med en mappe-sti "Overførsler/Zip filer/Zip filer", hvilket selvfølgelig ikke er brugbart på nogen måder.

Dog er der selvfølgelig en løsning på dette. Løsningen er at opsætte to sorterings-profiler på samme mappe, kun opsætte den ene som en gentagende operation. Efterfølgende placerer man alle sine gentagne operationer i en sorterings-profil, og alle de andre i en anden. Det er selvfølgelig ikke den mest optimale måde at gøre det på, men det fungerer.


SortMyBox

Som vi alle ved, så er der stor forskel på rod. Eksempelvis er rodet i en midlertidig mappe, anderledes end rodet i mappe Overførsler m.fl.

Dropbox giver en helt særlig udfordring, fordi rodet i Dropbox ikke nødvendigvis behøver at være forårsaget af en selv. Når man begynder at dele Dropbox mapper med andre, kan det meget hurtigt danne en del rod. Eksempelvis deler man en mappe med to andre, og med tiden bliver der tilføjet flere og flere filer, men man tør ikke tage chancen og slette disse filer, idet man ikke ved om de andre to personer stadig bruger disse filer. Men her kan SortMyBox hjælpe dig, dog skal du være opmærksom på at programmet kræver en smule disciplin.

For at komme i gang med at bruge SortMyBox, skal du klikke her, og efterfølgende give SortMyBox fuld adgang til din Dropbox. Efter du har givet SortMyBox adgang til din Dropbox, opretter programmet en mappe på din Dropbox, kaldet SortMyBox. Nu kan du så gå i gang med at opsætte diverse regler for hver enkel filtype i denne mappe, lidt i samme stil som DropIt og RoboBasket.

Når personer du deler mappen med, begynder at tilføje filer til mappen, vil SortMyBox helt automatisk sortere disse filer, efter de regler du har opsat. Bemærk at SortMyBox kun sortere filerne i denne mappe, dog kan du opsætte SortMyBox til at flytte filerne til en hvilken som helst mappe på din Dropbox konto.

For at få mest muligt ud af SortMyBox, kræver det at personerne du deler mappen med, husker at placere filerne i mappen "SortMyBox". Dette kræver selvfølgelig at du forudsat har opsat de korrekte regler for filtyperne, samt lidt tilvænning og disciplin, fra dig selv og personerne du deler mappen med, men hvis du ikke mener at dette vil være et program, så kan SortMyBox helt sikkert hjælpe dig med at holde styr i rodet på din Dropbox konto.


SDelete

Til tider er man mere interesseret i blot at slette valgte filer, fremfor at bruge tid på at sortere i disse, og samtidig sørge for at alt er slettet og ikke kan genskabes. I en sådan en situation findes der et meget enkelt program, SDelete, som er et kommandolinje program fra Microsoft.

Programmet fylder ikke meget mere end 81 KB, og kan bruges til at slette specifikke filer, eller rense al ledig lagerplads på din harddisk, så du nemt, sikkert og effektivt kan fjerne alle efterladte spor på din harddisk.

Vælger man at køre kommandoen med valgmuligheden "-c" (forudsat at dit systemdrev er C), vil det mildest talt være umuligt at gendanne slettede filer fra denne harddisk, så længe at disse filer ikke stadig ligger i din Papirkurv, som du selvfølgelig skal huske at tømme først.

Du kan med fordel sætte SDelete til at køre som en planlagt opgave, så det jævnligt sørger for at rense din harddisk. For at opsætte SDelete som en planlagt opgave, skal du sætte dette op manuelt i Windows egen Opgavestyring.


Eraser

Eraser er et program som kan mere eller mindre det samme som SDelete, og så er det gratis. Foruden at være gratis, byder Eraser på et flot og brugervenligt design, og kan sikre dig at dine filer bliver slettet sikkert.

Eraser byder desuden på sin egen opgavestyring, så du direkte i programmet kan opsætte planer for hvornår og hvor ofte Eraser skal rense din harddiske. Foruden at rense den ledige lagerplads, kan Eraser også opsættes til at slette indholdet af enhver mappe på bestemte tidspunkter. En meget nyttig funktion, så længe man blot husker på, at der ikke er mulighed for efterfølgende at gendanne de slettede filer. Du kan desuden opsætte Eraser til at tømme papirkurven for dig, og efterfølgende rense den ledige lagerplads.

Derudover kan Eraser sættes til at blive vist i din højreklik' menu, så du kan højreklikke på enhver mappe eller fil, efterfulgt at klik på menupunkter som at slette mappen eller filen omgående eller ved næste genstart. Så har du ofte behov for at slette dine filer sikkert, så er Eraser et formidabelt program til dette.


CCleacer

CCleaner er et bredere program, som kan hjælpe dig med at rydde op på din computer, på et væld af muligheder.

Med CCleaner kan du skanne din computer for midlertidige filer, cookies og meget mere, som du trygt kan fjerne og derved åbne bedre privatliv og mere lagerplads.

I modsætningen til Eraser, kan man i CCleaner ikke vælge hvilke form for sikker sletning man ønsker, men du kan derimod vælge at køre én, tre, syv eller 35 overskrivninger, når du ønsker at rense din ledige lagerplads.

Oftest er en enkelt overskrivning nok, men hvis du vil være helt sikker, kan du altid vælge at opsætte CCleaner til at overskrive flere gange, husk blot på at jo flere overskrivninger du sætter CCleaner til, jo længere tid vil det tage.

I modsætningen til DropIt og RoboBasket, kan CCleaner ikke sortere i dine filer, men ved at kombinere CCleaner med enten DropIt eller RoboBasket, burde alles behov være dækket, i forhold til at holde rodet på ens computer minimal, samtidig med at du sikre at dine filer og data er slettet sikkert.

 

Du kan følge os på Twitter, tilføje os til din cirkel på Google+ eller like vores Facebook-side, for at holde dig opdateret om alle de nyeste nyheder og anmeldelser.

Læst 768 gange
Log ind for at skrive en kommentar.